Vesti

23 Oktobar 2014, 16:23

Koka-Kola fondacija obezbedila dodatnih 500.000 dolara pomoći


Beograd, 23. oktobra - Povodom nedavnih poplava u Srbiji, Koka-Kola fondacija je obezbedila dodatnih 500.000 dolara za pomoć i obnovu poplavljenih područja. Uključujući ovu donaciju, ukupan iznos finansijske pomoći koju je Koka-Kola sistem obezbedio za pomoć ugroženim područjima u Srbiji iznosi više od 1,1 milion dolara. Novčana sredstva koja je obezbedila Koka-Kola fondacija će biti iskorišćena za obnovu obrazovnih, sportskih i kulturnih objekata, dok će drugi deo sredstava, u iznosu od blizu 20 miliona dinara, biti namenjen za obnovu nasipa u opštinama Paraćin i Ub.

 

''Katastrofalne poplave, koje su ovog maja pogodile Srbiju, zahtevale su brzu i odlučnu reakciju cele zajednice, a Koka-Kola sistem je među prvima prepoznao da zajednici može pomoći svojom ekspertizom i finansijskim sredstvima. Zaposleni u Koka-Kola sistemu, svesni situacije, su se aktivno uključili u pomoć ugroženom stanovništvu. Volontirali su više od 6.000 sati pružajući, pre svega, pomoć u organizaciji i komunikaciji, jer je od ključne važnosti bilo da tačne i pravovremene informacije stignu do što većeg broja ljudi. Zajedničkim snagama, uz mnoge volontere, formiran je Info centar Crvenog krsta Beograda zahvaljujući kojem je olakšan rad prihvatnih centara i evidentiranje evakuisanih, '' rekao je Dimitar Andonov, direktor operacije za Srbiju, Crnu Goru i Makedoniju u kompaniji Koka-Kola.

 

„Koka-Kola fondacija je, od prvog dana po formiranju Kancelarije, zajedno s nama radila na identifikovanju projekata u koje bi uložila sredstva namenjena obnovi Srbije nakon poplava. Odluka Fondacije da delom novih izdvojenih sredstava, u iznosu od blizu 20 miliona dinara, podrži obnovu objekata za zaštitu od poplava, predstavlja krunu ove saradnje i potvrdu spremnosti Koka-Kole da uzme u obzir projekte koji u ovom trenutku predstavljaju prioritet bez premca Vlade Srbije. Do sada smo, kroz isplatu materijalne pomoći za preko 15.000 domaćinstava, samo u obnovu kuća uložili preko 30 miliona evra. Sredstva Koka-Kole, kao i sredstva drugih donatora koji su, na preporuku Kancelarije uložili ili će uložiti blizu 600 miliona dinara u oporavak infrastrukture za zaštitu od poplava, doprineće bitnom unapređenju lične sigurnosti, kao i sigurnosti imovine građana širom Srbije.

 

Nova donacija u ukupnom iznosu od 500.000 dolara svrstava Koka-Kolu u red najvećih korporativnih donatora obnove. Istovremeno, nova sredstva predstavljaju i potvrdu poverenja privatnog sektora u kredibilitet procesa obnove kakav smo zamislili,postavili na noge i kakav danas sprovodimo u delo“ rekao je Marko Blagojević, Direktor Kancelarije Vlade Srbije za pomoć i obnovu poplavljenih područja.


?>