Vesti

15 Jul 2014, 13:15

Klark: Vlada ima dobar plan, uslediće značajna pomoć


Smederevska Palanka, 15. jula - Vlada Srbije pripremila je dobar plan koji će predstaviti sutra na Donatorskoj konferenciji u Briselu, izjavila je danas administrator programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) Helen Klark, izrazivši očekivanje da će Srbija na toj konferenciji dobiti značajnu međunarodnu pomoć.

 

"Mislim da je plan sa kojim Srbija sutra ide u Brisel veoma dobar i precizan, da navodi šta se desilo, kakve su potrebe za oporavak i nadam se da će na osnovu toga kao odgovor doći i značajna podrška", rekla je Klark u Smederevskoj Palanci gde je obišla oštećene objekte zajedno sa potpredsednicom Vlade i ministarkom građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zoranom Mihajlović. 

Klark i Mihajlović su helikopterom doputovale u Smederevsku Palanku, kako bi se predstavnici UNDP lično uverili kakvo je stanje na teritoriji te opštine, koja je pretrpela veliku štetu tokom majskih poplava. 

Klark je naglasila da se već sada vidi da postoji potreba za dugoročnim i sistemskim merama za otklanjanje opasnosti od posledica katastrofalnih poplava koje su pogodile Srbiju.

 

Klark: Vlada ima dobar plan, uslediće značajna pomoć

Foto: Tanjug arhiva

 

Mihajlović je izjavila da će u narednih nekoliko dana biti usvojen Zakon o obnovi zemlje, koji će biti ključan za podelu pomoći i isplatu novca za izgradnju oštećenih objekata. 

"Vlada Srbije je vrlo opredeljena ne samo da popravi kuće i izgradi nove, nego i da u svakom segmentu koji je pretrpeo štetu nađe način da tu štetu popravi i nadoknadi", naglasila je Mihajlović. 

Ona je još jednom ponovila da će građani kojima su kuće uništene u poplavama imati nove kuće pre zime, a da će do 1. oktobra ove godine biti obnovljena sva oštećena infrastruktura. 

"Kada su u pitanju oštećenja u energetskom sektoru, tu ćemo morati malo da sačekamo", dodala je ona. 

Mihajlovićeva i Klarkova su u Smederevskoj Palanci obišli kuće oštećene u poplavama i radove na rekonstrukciji vodovodnih i kanalizacionih sistema, koji su finansirani kroz UNDP projekat "Poboljšanje vodosnabdevanja i smanjenje rizika od zagađenja u šest opština pogođenih poplavama".

Realizacija ovog projekta u Smederevskoj Palanci omogućiće ukidanje dnevnih restrikcija vode i uspostavljanje redovnog vodosnabdevanja za više 50.000 stanovnika ove opštine.

Projekat "Poboljšanje vodosnabdevanja i smanjenje rizika od zagađenja u šest opština pogođenih poplavama" UNDP sprovodi u još pet lokalnih samouprava u Srbiji - Ub, Vladimirci, Kosjerić, Smederevska Palanka, Lajkovac i Šabac.

Izvor: Tanjug