Vesti

26 Novembar 2015, 14:26

Kanada obnovila crpnu stanicu u Bosutu


Ambasador Kanade u Srbiji, Filip Pinington, potpredsednik vlade Vojvodine i pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Branislav Bogaroški i gradonačelnik Sremske Mitrovice Branislav Nedimović otvorili su danas crpnu stanicu „Bosut“ u Sremskoj Mitrovici, koja je rekonstruisana sredstvima Vlade Kanade.

Zahvaljujući radu ove crpne stanice tokom majskih poplava 2014. godine, voda je usmeravana iz Bosuta u Savu, čime su sprečena veća plavljenja Srema. S obzirom da su pumpe radile 30 dana bez prestanka, došlo je do velikih oštećenja.
Radovi na sanaciji, koji su trajali od septembra do novembra 2015. godine, obuhvatali su demontažu šest pumpi, defektoskopiju i popravku opreme. Da bi moguće plavljenje tokom sanacije bilo sprečeno, radovi su izvođeni u fazama.


„Vlada Kanade uputila je Srbiji pomoć posle poplava, da bi sprovela projekte prevencije. Uz rekonstrukciju crpnih stanica, završeno je i uređenje korita reke Bjelice u Lučanima, koja se od tada nijednom nije izlila”, rekao je ambasador Kanade Filip Pinington.


„Osim sanacije crpne stanice Bosut, Vlada Kanade je finansirala i sanaciju crpne stanice Lipac u opštini Šid. Ukupna vrednost radova na crpnim stanicama je 517.000 kanadskih dolara, od čega je Vlada Kanade obezbedila 378.000, a Javno vodoprivredno preduzeće „Vode Vojvodine“ dalo doprinos od 11,7 miliona dinara“, rekao je potpredsednik vlade Vojvodine i pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Branislav Bogaroški.

 

„Rekonstrukcija crpne stanice je od izuzetnog značaja za ceo kraj, jer njen rad je i sprečio veća izlivanja tokom poplava u maju 2014“, rekao je gradonačelnik Sremske Mitrovice Branislav Nedimović.

 

Vlada Kanade obezbedila je ukupno milion kanadskih dolara za projekat sanacije crpnih stanica Lipac i Bosut u Sremskoj Mitrovici i Šidu, i uređenje rečnog korita reke Bjelice u Lučanima, što će doprineti zaštiti ovih opština od mogućih poplava. Ovaj projekat sprovodi Kancelarija Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS) zajedno sa Javnim vodoprivrednim preduzećima „Vode Vojvodine“ i „Srbijavode“.