Vesti

20 Mart 2016, 14:20

Jednaki uslovi za obrazovanje dece u Srbiji


20. mart 2016. godine – Predsednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vučić obišao je danas radove na obnovi Osnovne škole „Živojin Mišić“ u selu Rajković, u opštini Mionica, nakon čega je prisustvovao potpisivanju Ugovora o obnovi Srednje škole „1300 kaplara“ u LJigu.

Vučić je rekao da vrednost sanacije i adaptacije škole u Rajkoviću iznosi 25,8 miliona dinara, i istakao da je cilj da se promeni izgled zemlje i da se utiče na budućnost dece.

Hoćemo da svako dete sa sela, iz Rajkovića, Krčmara ili bilo kojeg drugog iz mioničkog kraja, ima jednako pravo na obrazovanje i dobre uslove. Hoćemo da pokažemo da je naša obaveza da stvorimo jednaku šansu za tu decu, poručio je premijer u obraćanju meštanima.

On je ponovio da je ponosan na to što je Vlada rešena da obnovi sve škole u Srbiji, ali i sve domove zdravlja, bolnice, obdaništa, socijalne ustanove i slično.

I to ćemo da radimo u godinama koje su pred nama, najavio je premijer i dodao da je presrećan zbog činjenice da se nalazi u srcu Srbije, u selu Rajković, s obzirom na to da je malo ko dolazio u udaljena mesta.

Želimo da pomognemo i nastavnicima, kojih je ovde 33, a 18 su vannastavno osoblje, da im svima omogućimo da rade i žive u boljim uslovima. Ovde ima i 242 dece, zajedno sa isturenim odeljenjima. Dobro je da ih nije manje, da je pad zaustavljen, a nadam se da će ih biti i više, istakao je Vučić.

Premijer je rekao da zna da meštani ne žive lako i da im ne teče med i mleko, i poručio da nije ni došao da im to obećava, ali da je spreman da obeća da se zajedničkim naporima, uz borbu i rad, stvari mogu promeniti na bolje, kako bi i budućnost dece bila bolja.

Moraćemo još da radimo, ali ćemo nastaviti sa onim što smo obećali i sa čim smo krenuli, a to je obnova škola i bolnica. Svake nedelje ću to da radim. Prošle nedelje sam bio u Kalinovcu, malom mestu na Ubu, danas sam u Mionici, a posle idemo u LJig. Neće mi biti teško sve dok ne vidim da svako dete ima i čistu učionicu, i tablu, i dobar sunđer da tu tablu obriše, naglasio je Vučić.

 

Vučić je nakon toga u LJigu, gde je prisustvovao potpisivanju Ugovora o obnovi Srednje škole "1. 300 kaplara", uputio poziv angažovanim preduzećima da maksimalno odgovorno izvedu radove, jer će im to biti referenca za nove projekte, kojih će svakako biti.

On je poručio da rad na ostvarivanju bolje budućnosti nije lak, niti jednostavan, da se ne dešava preko noći, ali da je siguran da se pomaci vide na svakom polju.

Vučić je ponovio da će nastaviti da obilazi sve škole koje treba obnoviti u Srbiji, kako bi sva deca imala jednake šanse na obrazovanje i postizanje maksimalnih rezultata.