Vesti

18 Jul 2017, 15:18

Evropski parlament u poseti obnovljenom Obrenovcu


Poslanik Evropskog parlmenta Derek Vughan poručio je danas da njegove kolege smatraju Srbiju delom evropske porodice i velikim prijateljem, kao i da joj čestitaju na dobro obavljenom poslu u saniranju posledica poplava iz 2014. godine.

Vughan je novinarima posle posete Obrenovcu rekao da su EU i parlament zadovoljni što su bili deo tih napora, ali da
iako se bave pitanjima potrošnje novca, ipak brojke nisu sve, već se radi o ljudima.

Prema njegovim rečima, Srbiji je kroz IPA fondove dostupno oko 200 miliona evra, ali tu je novac i iz drugih izvora.

 

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za upravljanje javnim ulaganjima  Marko Blagojević istakao je da Srbija tri godine posle strašnih poplava 2014. godine ima sistem, pravila, zakonski okvir i novac za obnovu nakon neke nove, kako je rekao, "ne daj Bože" prirodne nepogode.

Blagojević je poslanicima Evropskog parlamenta rekao da je Srbija danas bezbednija nego pre poplava, da nijedna

porodica nije ostala, a da nije zbrinuta.

Prema njegovim rečima, zemlja sada zahvaljujući saradnji sa Svetskom bankom ima na raspolaganju i 70 miliona dolara kreditne linije za slučaj obnove posle neke nove nepogode koja se može aktivirati za 48 sati.

Blagojević je napomenuo da je novcem iz Fonda solidarnosti obnovljena infrastruktura i ojačana odbrana od poplava.

Do 2014. godine nikada nismo imale takve poplave, posle je bilo manjih, ali smo na njih ragovali na vreme i adekvatno, ocenio je Blagojević odgovarajući na pitanja koliko su česte takve poplave u ovom regionu.

Blagojević je novinarima rekao da ovo nije prva kontrola trošenja novca, kao i da je to već učinio državni revizor,
Transparentnost Srbija i Kancelarija za kontrolu trošenja sredstava EU. Svaka je dobro prošla, predočio je on.

Član opštinskog veća u Obrenovcu Aleksandar Pantelić rekao je da je skoro 7.000 objekata u Obrenovcu oštećeno u poplavama 2014. godine i da je šteta iznosila oko 200 miliona evra.

Uz podršku EU, rekao je on, obnovljena je 1.331 porodična kuća, izgrađena 41 nova, obnovljeno šest osnovnih i srednjih škola, izgrađena je jedna nova osnovna škola.

Izgrađena je zgrada sa 32 stana za socijalno stanovanje, a obnovljena zgrada sa 16 takvih stanova, rekao je Pantelić i
napomenuo da je pomoć stigla i do 371 malog i srednjeg preduzeća i 2.461 poljoprivrednog gazdinstva.

Delegacija Odbora Evropskog parlamenta za budžetsku kontrolu posetila je Poljoprivredno-hemijsku školu u Obrenovcu, koja je obnovljena kroz Program pomoći EU poplavljenim područjima u Srbiji posle velikih oštećenja u maju 2014. godine.

Predstavnici Evropskog parlamenta obišli su školu da bi uvideli koliko efikasno se u Srbiji troše finansijska sredstva Unije, ocenili efikasnost i delotvornost uspostavljenih struktura za planiranje i realizaciju pretpristupnih fondova i ocenili planove Srbije za održavanje administrativnih kapaciteta u ovoj oblasti.

Unija je najveći donator opštine Obrenovac, sa više od 11 miliona evra koji su utrošeni na izgadnju i obnovu privatnih kuća i javnih objekata, pomoć poljoprivrednicima i malim privrednicima, kao i za čišćenje drenažnih kanala i obnovu crpnih stanica za prevenciju poplava.

 

Izvor: FoNet


?>