Vesti

19 Avgust 2014, 11:19

Evropska unija započela obnovu najveće škole u Obrenovcu


Obrenovac, 19. avgust 2014. - Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić i zamenik šefa Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji Oskar Benedikt prisustvovali su danas početku građevinskih radova na obnovi Osnovne škole „Jovan Jovanović Zmaj“ u Obrenovcu.

Ovo je prvi od oko 30 javnih objekata oštećenih u poplavama u maju 2014. godine, čija će obnova biti finansirana u okviru Programa pomoći Evropske unije poplavljenim područjima u Srbiji, koju će sprovesti Kancelarija Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS).

Osnovnu školu „Jovan Jovanović Zmaj“ pohađa više od 1.500 učenika, što je čini najvećim objektom za obrazovanje koji je u Obrenovcu oštećen tokom poplava u maju 2014. godine. Obnova vredna oko 147.000 evra prema planu će trajati 59 dana, a obuhvataće malterisanje, postavljanje podova i stolarije, krečenje i električarske radove. U toku je tenderska procedura za odabir izvođača radova na još četiri škole u Obrenovcu – osnovnim školama „Jefimija“ i „Posavski partizani“, Poljoprivredno-hemijskoj i Tehničkoj školi - dok će za Gimnaziju biti prvo izrađena geomehanička studija, na osnovu koje će biti napravljen projekat sanacije.

„Srbija uz finansijsku podršku Evropske unije krenula u obnovu javnih objekata, a među njima su najvažnije škole. Uspeli smo da obezbedimo dozvole za radove u najbržem mogućem roku, a sada je naša obaveza da se pridržavamo procedura u vezi sa trošenjem novca onako kako nalažu evropske procedure“, rekao je predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić.

„Kroz Program pomoći poplavljenim područjima u Srbiji, za rekonstrukciju šest škola u Obrenovcu, Evropska unija će izdvojiti gotovo 700.000 evra. Pre nekoliko meseci smo obećali novac, a sada kroz ovu obnovu vidimo njegovu konkretnu upotrebu. Evropska unija sada ukupno izdvaja 30 miliona evra za oporavak 24 opštine od oštećenja, a uskoro bi trebalo da bude izdvojeno dodatnih 50 miliona za prevenciju od poplava. Očekujemo da će prvi radovi na izgradnji domova u Obrenovcu početi sledeće nedelje“, rekao je zamenik šefa Delegacije Evropske unije u Srbiji Oskar Benedikt.

„U poplavama je oštećeno celo prizemlje škole u kojem je uništena bibiloteka, zbornica, kuhinja i mnoge učionice. Đaci će od početka školske godine nastavu pohađati na prvom spratu, dok budu trajali radovi“, rekla je direktorka škole Vera Đorđević.

Obilasku radova prisustvovali su i ministar obrazovanja, nauke i tehnološkog razvoja Srđan Verbić, ministar odbrane Bratislav Gašić, ministarka bez portfelja zadužena za evropske integracije Jadranka Joksimović, šef Kancelarije za pomoć i obnovu poplavljenih područja Marko Blagojević, gradonačelnik Beograda Siniša Mali i predsednik opštine Obrenovac Miroslav Čučković.

Program pomoći Evropske unije za poplavljena područja u Srbiji u vrednosti od 30 miliona evra finansira Evropska unija iz pretpristupnih fondova IPA. Sredstva su namenjena izgradnji novih domova, obnovi javnih ustanova, privatnih kuća, puteva i obnavljanju privrede i poljoprivredne proizvodnje u 24 opštine koje su najviše pogođene poplavama: Bajina Bašta, Valjevo, Varvarin, Velika Plana, Jagodina, Kosjerić, Koceljeva, Kragujevac, Kraljevo, Krupanj, Lazarevac, Loznica, LJubovija, Mali Zvornik, Obrenovac, Osečina, Paraćin, Svilajnac, Smederevska Palanka, Trstenik, Ub, Čačak, Šabac i Šid. Sve aktivnosti na terenu sprovode Kancelarija Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS), Organizacija Ujedinjenih nacija za hranu i poljoprivredu (FAO), organizacije HELP i ASB, i Danski savet za izbeglice – u koordinaciji sa Kancelarijom za pomoć i obnovu poplavljenih područja.


?>