Vesti

20 Jun 2015, 11:20

Evropska unija u Valjevu pomogla više od 800 porodica


Ambasador Evropske unije u Srbiji Majkl Devenport posetio je danas Valjevo gde je, sa gradonačelnikom Stankom Terzićem, obišao neke od najugroženijih porodica čiji su novi domovi sagrađeni sredstvima Evropske unije kroz Program pomoći EU poplavljenim područjima u Srbiji. Za obnovu poslovanja, poljoprivredne proizvodnje, sanaciju poplavljenih domaćinstava i izgradnju novih kuća u Valjevu, posle katastrofalnih poplava u maju 2014, Evropska unija obezbedila je oko 1.160.000 evra pomoći.

Porodični domovi Miodraga i Božidara Popovića u selu Vujinovača potpuno su stradali u klizištima koja su se u ovom kraju aktivirala tokom poplava u maju 2014. godine. Zahvaljujući donaciji Evropske unije, obe porodice su se uselile u nove zidane kuće, potpuno opremljene nameštajem i belom tehnikom.


„Evropska unija je veliki partner Grada Valjeva, a naročito u obnovi od posledica poplava, koje su uništile veliki broj domaćinstava. Zato je Evropska unija finansirala izgradnju 22 kuće u Valjevu, da bi baš ovim stanovnicima, koji su ostali bez kompletne imovine, obezbedila kvalitetne uslove za život. Osim toga, pomogli smo i obnovu 16 domaćinstava koja nisu mogla sama da obezbede novac za rekonstrukciju“, istakao je ambasador Devenport.


„Evropska unija pokazala je veliku humanost i uputila Valjevu najveću pomoć u oporavku od posledica poplava. Uz njenu pomoć, verujemo da ćemo uspeti da rešimo i probleme klizišta koji predstavljaju veliki problem za ovaj kraj“, rekao je gradonačelnik Valjeva Stanko Terzić.


Prvi čovek Delegacije Evropske unije zajedno sa gradonačelnikom Terzićem, šestočlanoj porodici Ivana Stanimirovića u selu Belo Polje, uručio je motokultivator za obradu zemljišta. Za podršku više od 750 poljoprivrednika u Valjevu, Evropska unija obezbedila je 190.000 evra. Oni su do sada dobili pakete za zimsku‚ i prolećnu setvu, sadnice voća, stočnu hranu i druge oblike pomoći, kako bi uspeli da obnove svoja imanja.

 

„Pomoć poljoprivrednicima bio je jedan od glavnih ciljeva Evropske unije nakon katastrofalnih poplava u maju prošle godine. Do sada smo uspeli da pomognemo više od 18.000 porodica u Srbiji koje se bave poljoprivredom, kako bi uspeli da obnove svoje useve, voćnjake i stočarsku proizvodnju“, rekao je Devenport.

 

Šef Delegacije EU u Srbiji posetio je i porodičnu gostionicu „Devet Jugovića“, u selu Valjevska Loznica, koja je ponovo otvorena zahvaljujući donaciji Evropske unije. Četvoročlana porodica Panić, čiji je ovo jedini izvor prihoda, dobila je pomoć u vidu paketa građevinskog materijala, neophodnih uređaja i restoranske opreme. U okviru Programa pomoći EU poplavljenim područjima u Srbiji, u Valjevu je pružena podrška za ukupno 24 mala preduzeća.

 

„Veoma je važno da pomognemo malim preduzećima i privrednicima da ponovo počnu da posluju. Na ovaj način, porodice pogođene poplavama mogu da nastave da žive dostojanstveno od svog rada”, rekao je ambasador Devenport.

 

Program pomoći EU poplavljenim područjima u Srbiji u Valjevu sprovode organizacija Arbeiter Samariter Bund (ASB), Kancelarija Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS) i Organizacija Ujedinjenih nacija za hranu i poljoprivredu (FAO).