Vesti

17 Decembar 2015, 16:17

Evropska unija sagradila mostove u Kraljevu


Most na Musinoj reci u Kraljevu, koji je Evropska unija sagradila nakon urušavanja u poplavama u maju 2014. godine, danas je zvanično pušten u saobraćaj. Evropska unija izdvojila je 150.000 evra kroz Program pomoći EU poplavljenim područjima u Srbiji za izgradnju dva mosta u Kraljevu, na Musinoj reci i Lopatnici, koji su završeni početkom decembra 2015. godine.

„Oba mosta izgrađena zahvaljujući pomoći Evropske unije završena su u predviđenom roku, ali najvažnije je da su građani njima zadovoljni. Nadamo se i daljoj saradnji sa EU, a u planu je izgradnja još osam mostova u Kraljevu“, rekao je gradonačelnik Kraljeva Tomislav Ilić.


Centralni stub starog mosta urušio se zbog porasta vodostaja i izlivanja Musine reke, čime je 50 domaćinstava bilo odsečeno od svojih njiva. Takođe, stanovnici naselja morali su da putuju do centra Kraljeva zaobilaznim putem.


Izgradnji mosta prethodilo je čišćenje terena i sanacija obala reka. Poplave su uzrokovale i destabilizaciju obale, pa je posebna pažnja posvećena njenom jačanju na mestima novih oslonaca mosta, dugog 14 metara.


„Zahvaljujući ovoj pomoći Evropske unije, mostom na Musinoj Reci uspeli smo da povežemo dva sela. Oko 1.000 stanovnika više ne mora da ide zaobilaznim putevima do svojih njiva“, rekao je predsednik Mesne zajednice Musina Reka Đorđe Milutinović.


Most na Musinoj reci sagrađen je od armiranog i prednapregnutog betona, dok je tri metara široka kolovozna ploča hidroizolovana i presvučena sa dva sloja asfalta, a uređeno je i odvodnjavanje površinske vode sa mosta. 


?>