Vesti

05 Maj 2017, 16:05

Evropska unija pomogla obnovu mosta u Kovačici


Vršilac dužnosti šefa Delegacije Evropske unije u Srbiji, Oskar Benedikt i pomoćnica ministarke građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Darinka Đuran obišli su danas most u Kovačici koji je obnovljen sredstvima Evropske unije u okviru Programa pomoći Evropske unije poplavljenim područjima u Srbiji. Evropska unija izdvojila je 350.000 evra za saniranje posledica poplava i uvećanje nosivosti mosta sagrađenog pre više od 40 godina.

„Ovaj most je važan deo našeg projekta obnove putnih pravaca, i čitavog programa obnove nakon poplava. Moramo biti veoma oprezni i sarađivati kako se, u slučaju ponovnih poplava, ne bi desila šteta kakvu smo pretrpeli“, rekao je vršilac dužnosti šefa Delegacije Evropske unije u Srbiji Oskar Benedikt.


Radovi na obnovi mosta realizovani su u okviru projekta rekonstrukcije putnih objekata oštećenih u poplavama za koji je Evropska unija izdvojila 10,49 miliona evra. Zahvaljujući ovim sredstvima, do kraja 2017. godine biće obnovljeno do 44 klizišta, dok će devet mostova biti rekonstruisano i pet izgrađeno.


„U okviru šire podrške Evropske unije rekonstruisano je 75 i izgrađeno 80 mostova, uglavnom relativno malih - dužine od šest do 60 metara, ali ključnih za kvalitet života našeg stanovništva“, rekao je direktor Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima Marko Blagojević. „Zahvalni smo Evropskoj uniji, i ponosni na rezultate koje smo zajedno ostvarili. Nadam se da ćemo nastaviti uspešnu saradnju i na polju prevencije rizika“, dodao je Blagojević.


U ime Vlade Republike Srbije i Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture obratila se i zahvalila pomoćnica ministarke građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Darinka Đuran. „Rekonstrukcija svakog mosta ili puta je bitna, a naročito ona koja građanima omogućava neometano kretanje. Ovo je jedan od projekata koji pokazuje kako timski rad donosi rezultate“, rekla je Đuranova.


Kada je vodostaj Tamiša porastao usled obilnih padavina maja 2014, nabujala voda je znatno oštetila konstrukciju mosta, pa je bezbednost na putu bila ugrožena. Most je bio privremeno zatvoren, a putnički i teretni saobraćaj se zatim odvijao uz ograničenje nosivosti usled rizika od urušavanja mosta. Kompletna rekonstrukcija mosta omogućiće sada neometano kretanje vozila, dok će stanovnici okolnih sela i opština biti bolje povezani.


„Zahvalni smo na donaciji za obnovu mosta na putu koji spaja Zrenjanin i Kovačicu i koji je za nas veoma važan“, rekao je predsednik opštine Kovačica Milan Garašević.


Evropska unija pružila je najveću pomoć Srbiji u obnovi od posledica poplava i jačanje preventivne infrastrukture u vrednosti od 172 miliona evra kroz pretpristupne fondove IPA 2012 i 2014, i Fond solidarnosti Evropske unije.


?>