Vesti

26 Novembar 2014, 15:26

Evropska unija pomaže obnovu puta Krupanj-Korenita


BEOGRAD, 26. novembra - Obnova 11,5 kilometara puta između Krupnja i Korenite, koji je oštećen tokom poplava u maju 2014, biće finansirana sa 4,5 miliona evra koje je Evropska unija bespovratno izdvojila preko Programa pomoći poplavljenim područjima u Srbiji.

Građevinski radovi koji su otpočeli prošle nedelje trajaće po fazama do juna 2015. godine, a obuhvataće sanaciju klizišta, obezbeđenje delova obala ka Kostajničkoj reci, rekonstrukciju mostova i propusta, uspostavljanje sistema za drenažu kao i obnovu kolovoza.

 

Evropska unija pomaže obnovu puta Krupanj-Korenita

 

Državni put koji vodi od Krupnja ka Loznici značajno je oštećen tokom majskih poplava, kada su klizišta i bujice narušili donji stroj saobraćajnice i kolovoz. Projekat koji finansira Evropska unija, predviđa izradu detaljnog projekta sanacije puta i klizišta, kao i građevinske radove, koji će doprineti da se spreči uticaj mogućih poplava i jakih kiša na put u budućnosti.

 

Projekat sanacije ove saobraćajnice sprovodi Javno preduzeće „Putevi Srbije“ na osnovu ugovora o dodeli bespovratnih sredstava sa Kancelarijom Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS), iz sredstava Evropske unije.

 

Evropska unija pomaže obnovu puta Krupanj-Korenita

 

Program pomoći Evropske unije poplavljenim područjima u Srbiji, u vrednosti od 30 miliona evra, finansira Evropska unija iz pretpristupnih fondova IPA. Sredstva su namenjena izgradnji novih domova, obnovi javnih ustanova, privatnih kuća, puteva i obnavljanju privrede i poljoprivredne proizvodnje u 24 opštine koje su najviše pogođene poplavama: Bajina Bašta, Valjevo, Varvarin, Velika Plana, Jagodina, Kosjerić, Koceljeva, Kragujevac, Kraljevo, Krupanj, Lazarevac, Loznica, LJubovija, Mali Zvornik, Obrenovac, Osečina, Paraćin, Svilajnac, Smederevska Palanka, Trstenik, Ub, Čačak, Šabac i Šid. Sve aktivnosti na terenu sprovode Kancelarija Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS), Organizacija Ujedinjenih nacija za hranu i poljoprivredu (FAO), organizacije HELP i ASB, i Danski savet za izbeglice (DRC) – u koordinaciji sa Kancelarijom Vlade Srbije za pomoć i obnovu poplavljenih područja.

 Preuzmite dokument  Saopštenje EU pomaze obnovu puta Krupanj-Korenita