Vesti

19 Jun 2015, 08:19

Evropska unija podržava preduzeća u Obrenovcu


Zahvaljujući pomoći Evropske unije, 40 mikro i malih preduzeća čije je poslovanje onemogućeno zbog poplava koje su Srbiju zadesile u maju 2014. godine dobiće podršku za obnovu i ponovno pokretanje rada. 

Preduzeća su odabrana prema propisanoj metodologiji, tako da podrška stigne do najugroženijih, pa se među vlasnicima ovih radnji nalaze osobe iz marginalizovanih i ranjivih grupa, samohrani roditelji i domaćinstava bez redovnih primanja.


Isporuka pomoći koju Evropska unija omogućava kroz nabavku potrebne opreme i repromaterijala, kao i izvođenje radova na obnovi objekata, počela je uručivanjem profesionalne mašine za pranje automobila za duboko pranje, usisivača, uređaja za pranje pod pritiskom i sredstava za pranje za autoperionicu „Operi me“ u Obrenovcu. Pored opreme u vrednosti od 370.000 dinara, ovo mikro preduzeće dobiće kasu i građevinski materijal.


„Nakon poplava, morala sam da zatvorim radnju jer je oprema bila potpuno uništena. Nisam više imala sredstva za rad, ali ni mogućnost da kupim nove mašine. Kada smo dobili obaveštenje o ostvarenoj pomoći, ponovo sam registrovala firmu. Pomoć koju dobijamo od Evropske unije omogućiće zaradu i prihod za moju porodicu“, kaže Danijela Rafailović, vlasnica autoperionice i majka dvoje dece.


Isporuka pomoći obrenovačkim preduzećima, koju Evropska unija finansira sa 120.000 evra kroz Program pomoći EU poplavljenim područjima u Srbiji, trajaće do kraja jula 2015. godine.


Program pomoći Evropske unije poplavljenim područjima u Srbiji, u vrednosti od 30 miliona evra, finansira Evropska unija iz pretpristupnih fondova IPA. Sredstva su namenjena izgradnji novih domova, obnovi javnih ustanova, privatnih kuća, puteva i obnavljanju privrede i poljoprivredne proizvodnje u 24 opštine koje su najviše pogođene poplavama: Bajina Bašta, Valjevo, Varvarin, Velika Plana, Jagodina, Kosjerić, Koceljeva, Kragujevac, Kraljevo, Krupanj, Lazarevac, Loznica, LJubovija, Mali Zvornik, Obrenovac, Osečina, Paraćin, Svilajnac, Smederevska Palanka, Trstenik, Ub, Čačak, Šabac i Šid. Sve aktivnosti na terenu sprovode Kancelarija Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS), Organizacija Ujedinjenih nacija za hranu i poljoprivredu (FAO), organizacije HELP i ASB, i Danski savet za izbeglice (DRC) – u koordinaciji sa Kancelarijom Vlade Srbije za pomoć i obnovu poplavljenih područja.