Vesti

16 Novembar 2015, 20:16

Evropska unija obnovila školu u Svilajncu


Srednja škola „Svilajnac“ uspešno je rekonstruisana zahvaljujući pomoći Evropske unije poplavljenim područjima u Srbiji. Evropska unija izdvojila je oko 120.000 evra za obnovu dve školske zgrade - Gimnazije i Tehničke škole – kao i nabavku školskog nameštaja.

Tokom majskih poplava prošle godine, došlo je do erozije tla ispod temelja Gimnazije, što je prouzrokovalo nastanak pukotina u konstrukciji zgrade, kao i u unutrašnjim i fasadnim zidovima. Rekonstrukcija Gimnazije, koja je sagrađena 1877. godine, završena je krajem oktobra 2015. godine i obuhvatala je obnovu fasade, plafona i stolarije, krečenje, sanaciju noseće krovne konstrukcije i kompletnu zamenu krova. Nove električne instalacije su postavljene, rekonstruisana je cevna mreža, a prilazne staze i plato su betonirani. 


„Izvršena je kompletna rekonstrukcija zgrade Gimnazije, što đacima i profesorima sada omogućava znatno bolje uslove za učenje i rad. Osim toga, zgrada je pod zaštitom države i od izuzetnog značaja za sve stanovnike Svilajnca, jer ovo je prva bila i prva gimnazija u ovom kraju“, rekla je direktorka Srednje škole „Svilajnac“ Brankica Stanojević.


„Posle velikih poplava u Svilajncu u maju 2014. godine, obnovili smo pet škola. Ovako veliki posao ne bismo uspeli da uradimo bez pomoći prijatelja iz Evropske unije“, rekao je predsednik opštine Svilajnac Predrag Milanović.
Prva faza radova na Srednjoj školi „Svilajnac” je realizovana prošle godine, neposredno posle poplava, kada je na zgradi Tehničke škole izvršena zamena stolarije, postavljanje podova, krečenje zidova i fasade. Zahvaljujući obnovi kotlarnice u ovoj fazi, obezbeđeno je grejanje škole tokom prošlogodišnje zime.


„Evropska unija uvidela je značaj Gimnazije i sav novac uložen u obnovu ove zgrade iskorišćen je da bi profesori i đaci imali evropske uslove za rad i učenje. Na primer, ugrađeni su troslojni prozori, da bi toplotna izolacija bila što bolja i da bi se potpuno eliminisala buka sa glavne ulice, kako bi učenici mogli neometano da prate nastavu“, rekao je Nastas Andrić, inženjer Kancelarije Ujedinjenih nacija za projektne usluge UNOPS, koja je sprovela projekat rekonstrukcije.


?>