Vesti

27 Januar 2015, 16:27

Evropska unija obnovila škole u Obrenovcu


Obrenovac, 27. januar 2015. – Ambasador Evropske unije u Srbiji Majkl Devenport obišao je danas Osnovnu školu „Jovan Jovanović Zmaj“ i Poljoprivredno-hemijsku školu u Obrenovcu, za koje je Evropska unija izdvojila sredstva za rekonstrukciju i opremanje nakon što su oštećene u poplavama u maju prošle godine. NJemu su, povodom obeležavanja Svetog Save, slave škola u Srbiji, direktori ovih škola uručili zahvalnice za upućenu pomoć.

Osnovna škola „Jovan Jovanović Zmaj“, najveća u Obrenovcu, pretrpela je velika oštećenja tokom prošlog maja, kada su u prizemlju poplavljene sve učionice, biblioteka, prostorije za celodnevni boravak dece, kuhinja, kancelarije i sala za fizičko vaspitanje. Evropska unija izdvojila je više od 210.000 evra za rekonstrukciju, kupovinu nameštaja i učila.


„Bilo je potrebno mnogo zajedničkog rada, strpljenja i zalaganja, da bi se obnova uspešno završila. Sada će više od 1.300 učenika udobnije moći da koristi celu školu za sticanje novih znanja i igru, a nadam se da će im to doneti i bolji uspeh i veće ocene. Evropska unija izdvojila je više od 800.000 evra za rekonstrukciju i opremanje oštećenih škola u Obrenovcu“, rekao je ambasador Devenport.


„Zahvaljujući podršci Evropske unije, koja je i najveći donator u Obrenovcu nakon majskih poplava, sada je pet rekonstruisanih obrenovačkih škola lepše i modernije nego ranije“, rekao je predsednik opštine Obrenovac Miroslav Čučković.


„Evropska unija bila je od prvog dana poplava uz našu školu, koja je deset dana bila potpuno potopljena. Uz pomoć EU, uspeli smo da je u potpunosti obnovimo i omogućimo učenicima normalne uslove za učenje“, rekla je direktorka škole Vera Đorđević.


Celo prizemlje srednje Poljoprivredno-hemijske škole bilo je poplavljeno, kada su oštećeni kabineti za stručnu nastavu i sala za fizičko vaspitanje.


„Obnova oštećenih škola u Srbij bio je glavni cilj Evropske unije nakon poplava. Za građevinske radove i kupovinu nameštaja, Evropska unija izdvojila je više od 70.000 evra, pa sada 600 učenika ponovo može da stiče nova znanja i veštine koje će im koristiti kada počnu da rade“, rekao je Devenport.


„Uspeli smo da na vreme obnovimo školu kako bi se nastava normalno odvijala, zahvaljujući donaciji Evropske unije. Pet kabineta za stručne predmete u prizemlju i sala za fiskulturu potpuno su renovirani, nakon što im je poplava u maju prošle godine pričinila veliku štetu“, rekao je direktor škole Dragoljub Zlatanović.


Ambasador Devenport prisustvovao je, u Poljoprivredno-hemijskoj školi, promociji šestog izdanja Evropskog dnevnika na srpskom jeziku, koji je Delegacija EU pripremila u saradnji sa institucijama Vlade Republike Srbije, kako bi učenicima pomogla da se na zanimljiv način informišu o procesu evropskih integracija Srbije, mogućnostima za putovanja, osnaživanju u studiranju i traženju posla.


?>