Vesti

15 Septembar 2016, 12:15

Evropska unija nastavlja podršku Valjevu


Valjevo, 15. septembar 2016. - Šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Majkl Davenport danas je, zajedno sa ambasadorima zemalja članica EU - Belgije, Bugarske, Danske, Hrvatske, Kipra i Slovačke i predstavnicima ambasada Češke i Nemačke, posetio Valjevo i obišao projekte koje finansira Evropska unija. 

Nakon sastanka sa gradonačelnikom Valjeva i predstavnicima lokalne samouprave, predstavljen je nastavak programa pomoći poplavljenim područjima u Srbiji kroz koji je Evropska unija za projekte obnove i prevencije u ovom gradu izdvojila gotovo osam miliona evra.


„Evropska unija pružala je pomoć Srbiji od prvih dana nakon poplava, a pomoć je dolazila i od zemalja članica i njihovih timova. Kao prijatelji, nastavićemo da pomažemo u zaštiti i prevenciji poplava u vašoj zemlji koja učestvuje u Fondu solidarnosti kao da je članica EU“, rekao je ambasador Evropske unije u Srbiji Majkl Davenport i dodao da je ponosan na saradnju sa Valjevom u kom su vidljivi konkretni rezultati obnove nakon poplava vredni gotovo od osam miliona evra.


„Danas smo imali izuzetnu priliku da ambasadorima pokažemo proces i procedure za korišćenje novca Evropske unije koja je najveći donator Srbiji u obnovi od poplava“, istakla je Sandra Nedeljković, zamenica direktora Kancelarije za javna ulaganja Vlade Republike Srbije.


Predstavnici evropskih zemalja obišli su nasip na reci Kolubari koja će biti obuhvaćena projektom regulacije rečnih korita, posetili Medicinsku školu „Dr Miša Pantić“ obnovljenu sredstvima iz Fonda solidarnosti EU, i prisustvovati predaji police EUTEKA – EU u tvojoj biblioteci gradskoj biblioteci „LJubomir Nenadović“.


„Impresionirana sam svime što sam danas videla, a to je primena evropskih principa kohezije i solidarnosti. Divim vam se i što ste imali snage i sposobnosti da strašnu katastrofu pretvorite u šansu i isoristite je za stvaranje novih mogućnosti“, rekla je ambasadorka Slovačke Dagmar Repčikova.


Ambasadori su obišli i branu „Rovni“ i akumulaciona jezera, koja će služiti za regionalno snabdevanje pijaćom vodom Valjeva, Lajkovca, Uba, Mionice, Lazarevca i okolnih mesta.


Zahvaljujući podršci iz IPA fondova i Fonda solidarnosti, u Valjevu su, nakon poplava iz 2014. godine, izgrađene 23 kuće, a obnovljeno je 20 oštećenih domaćinstava. Pomoć za obnovu proizvodnje dobilo je i oko 1.150 poljoprivrednika, dok je 25 malih preduzeća dobilo podršku za obnovu poslovanja. Rekonstruisane su Medicinska škola i zdravstvena ambulanta u selu Divci, a izgrađen je i nov most na reci Obnici. Evropska unija će u narednom periodu finansirati uređenje tokova reka Kolubare, Obnice i Jablanice kroz obnovu i izgradnju zaštitnih utvrda na obalama kako bi se sprečile buduće katastrofe.


„Malo je reči kojima se razmere katastrofe kroz koju je Valjevo prošlo mogu opisati. Hvala Evropskoj uniji za svu dosadašnju i budući pomoć i podršku“, rekao je gradonačelnik Valjeva Slobodan Gvozdenović.
 


?>