Vesti

17 Februar 2016, 15:17

Evropska unija izgradila školu u Obrenovcu


Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić i ambasador Evropske unije u Srbiji Majkl Davenport otvorili su danas izdvojeno odeljenje Osnovne škole „Draževac“ u Poljanama u opštini Obrenovac. Evropska unija je za obnovu Obrenovca od posledica poplava izdvojila 9,5 miliona evra.

„Posle godinu i po, naši učenici dobili su novu školu i savremena učila zahvaljujući pomoći Evropske unije, pa sada mogu normalno da nastave sa školovanjem“, rekla je direktorka Osnovne škole „Draževac“ Slobodanka Smiljković.

Nastavu u novom objektu pohađa 25 učenika od predškolskog uzrasta do četvrtog razreda osnovne škole, za koje su do sada časovi bili organizovani u prostorijama Mesne zajednice. Kroz program pomoći poplavljenim područjima u Srbiji, Evropska unija finansirala je sa 130.000 evra izgradnju i opremanje nove škole od 225 metara kvadratnih, nakon što je stari objekat pretrpeo velika oštećenja tokom poplava u maju 2014. godine.

„Nova škola opremljena je najmodernijim učilima, pa deca sada mogu sa zadovoljstvom da je pohađaju. Uspeli smo da obnovimo devet škola u Obrenovcu, da bi đaci imala dobre uslove za učenje. Evropska unija pružila je Srbiji veliku podršku u obnovi od poplava, koju treba da cenimo i na čemu smo joj zahvalni“, rekao je predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić.

„Obrenovac je pretrpeo velike posledice u maju 2014. godine, i postao simbol stradanja od poplava. Ali, srećan sam što je uz pomoć Evropske unije sada postao simbol uspešne rekonstrukcije. Učenici u Poljanama sada imaju novu školu, koju mogu da pohađaju od prvog dana novog polugodišta. Evropska unija nastaviće da pomaže Obrenovac kroz projekte prevencije poplava, da se slične katastrofe više ne bi ponavljale“, rekao je ambasador Evropske unije u Srbiji Majkl Davenport.

„Zahvaljujući pomoći Evropske unije, deca u Poljanama sada imaju uslove za dobru budućnost, jer mogu neometano da se školuju u svom mestu“, rekao je gradonačelnik Beograda Siniša Mali.

Ministar omladine i sporta Vanja Udovičić, gradonačelnik Beograda Siniša Mali i predsednik opštine Obrenovac Miroslav Čučković obišli su danas i Gimnaziju u Obrenovcu i Poljoprivredno-hemijsku školu, za čiju obnovu i opremanje Evropska unija je izdvojila 287.000 evra.

Pomoć Evropske unije u saniranju posledica poplava u Obrenovcu obuhvata obnovu osnovnih i srednjih škola, izgradnju i rekonstrukciju privatnih kuća, pomoć malim preduzećima i poljoprivrednicima, uređenje rečnih tokova i sanaciju nasipa.


?>