Vesti

16 Januar 2015, 16:16

Evropska unija finansira obnovu sistema za vodosnabdevanje u Trsteniku


Trstenik, 16. januar 2015. – Ambasador Evropske unije u Srbiji Majkl Devenport i direktor Kancelarije za pomoć i obnovu poplavljenih područja Marko Blagojević obišli su danas radove na obnovi sistema za vodosnabdevanje u Trsteniku, koji je oštećen tokom poplava u maju prošle godine. Sanaciju tri infiltraciona jezera na izvorištu „Staro korito“, iz kojih se obezbeđuje pijaća voda za oko 15.000 stanovnika ove opštine, Evropska unija finansira sa 192.400 evra.

Glavna izvorišta za snabdevanje vodom Trstenika zagađena su tokom poplava u maju prošle godine, kada se Zapadna Morava izlila i nanela velike količine mulja, zbog čega je vodosnabevanje opštine moralo da bude obezbeđeno sa alternativnog izvora „Prnjavor“ koji trenutno podmiruje potrebe stanovnika. Do sada je jedno od tri infiltraciona jezera u potpunosti osposobljeno – voda je ispumpana, mulj očišćen, a postavljeni su novi slojevi šljunka i peska neophodni za filtraciju - dok su radovi u toku na preostala dva.

„Osposobljavanje sistema za vodosnabdevanje u Trsteniku je jedan od najvećih pojedinačnih investicija EU u sanaciju posledica prošlogodišnjih poplava. Radovi na drugom jezeru privode se kraju, a treće će uskoro biti sanirano, što će biti i kraj problema sa kojim je opština suočena“, rekao je ambasador Devenport.


„Evropska unija zajedno sa partnerskim organizacijama bez odlaganja je krenula sa projektom rešavanja problema vodosnabdevanja Trstenika, a radovi su sada već u poodmakloj fazi. Poplava je odjednom pričinila veliku štetu na izvorištu vode, koja se odrazila na život cele opštine“, rekao je direktor Kancelarije za obnovu poplavljenih područja Marko Blagojević.

„Zahvaljujući podršci Evropske unije i Vlade Srbije, u Trsteniku se polako zaboravlja na štetu nakon poplava. Verujem da ćemo do marta imati potpuno obnovljena izvorišta, tako da obezbedimo normalno vodosnabdevanje za građane Trstenika“, rekao je predsednik opštine Trstenik Miroslav Aleksić.

U Trsteniku, kroz Program pomoći poplavljenim područjima u Srbiji, Evropska unija obezbedila je oko 570.000 evra za rehabilitaciju sistema za vodosnabdevanje, obnovu oštećenih kuća za 13 porodica, podršku za 19 malih preduzeća i oko 1.200 poljoprivrednih domaćinstava. Do sada je obnovljeno pet kuća, dok se radovi na još osam privode kraju.

 

„Zajednički timovi donatora, države i opštine bili su veoma efikasni u saradnji tokom borbe protiv posledica koje su nanele poplave u maju prošle godine. Drago mi je da danas vidim zadovoljne ljude koji su se vratili u obnovljene kuće“, rekao je Devenport.

„Do sada smo uspeli uz pomoć prijatelja da saniramo posledice poplava u oštećenim objektima, tako da porodice ponovo mogu da žive u svojim domovima“, rekao je predsednik opštine Miroslav Aleksić.


Pakete stočne hrane danas je primilo 77 porodica koje se bave od poljoprivredom. Pomoć u obnavljanju proizvodnje kroz nabavku semena žita za zimsku setvu, đubriva i sadnica voća do sada je dobilo 730 poljoprivrednih domaćinstava u Trsteniku. U narednom periodu planirana je isporuka poljoprivredne opreme, semena i đubriva za prolećnu setvu, plastenika i stoke.

„Poljoprivredna proizvodnja je veoma rasprostranjena u Trsteniku, te su poljoprivrednici i pretrpeli najveću štetu. Evropska unija pruža pomoć za više od 1.200 poljoprivrednih domaćinstava u vrednosti od oko 240.000 evra“, rekao je Devenport.


?>