Vesti

28 Jul 2015, 14:28

Studijom zaštite od voda u slivu Kolubare do smanjenog rizika od budućih poplava


Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) i Institut za vodoprivredu "Jaroslav Černi" potpisali su danas u Beogradu ugovor za izradu Studije unapređenja zaštite od voda u slivu reke Kolubare, koji je tokom prošlogodišnjih poplava pretrpeo najveću štetu.

Studija će ukazati na različite mere koje je potrebno preduzeti da bi se umanjili rizici od poplava i potencijalnih šteta na infrastrukturi i razviti sistem zaštite ugroženih područja u slivu reke Kolubare. Studija je prvi korak ka efikasnijem planiranju zaštite od poplava u ovom slivu, kao i ka usredsređenijem radu na zaštitnim merama za sprečavanje poplava.

Studija je deo projekta koji finansira Vlada Japana sa 3,6 miliona dolara, a sprovodi Program UNDP u saradnji s Kancelarijom Vlade Srbije za pomoć i obnovu poplavljenih područja, čiji je direktor Marko Blagojević rekao da je ovom donacijom Japan postao najveći bilateralni donator Srbije nakon poplava. 

Direktor Kancelarije za obnovu i pomoć poplavljenim područjima Marko Blagojević rekao je novinarima u Vladi Srbije da su štete u basenu reke Kolubare u katastrofalnim majskim poplavama prošle godine učestvovale sa 60 odsto u ukupnim štetama u Srbiji.

"Ukupna šteta od poplava iz maja prošle godine iznosila je preko 1,7 milijardi evra. Samo u basenu Kolubare procenjena šteta je između 900 miliona i jedne milijarde evra", rekao je Blagojević.

Blagojević je istakao da je gruba procena da je za izgradnju sistema koji bi trebalo da štite opštine u kolubarskom basenu potrebno 110 miliona evra.

"Za realizaciju tog posla biće potrebne godine", rekao je Blagojević i naveo da je za prethodnih 20 godina u Srbiji napravljeno 19 brana, a samo ove godine biće napravljeno 23.

Dodao je da bi na jesen u skupštinskoj proceduri trebalo da bude Predlog Zakona o upravljanju rizikom elementarnih nepogoda koji će predstavljati zaokružen sistem i doprineti da Srbija bude spremna za situaciju kakva je bila poplava u maju 2014. godine.

Stalna predstavnica Progama UNDP u Srbiji, Irena Vojačkova-Solorano istakla je da je cilj projekta dugoročno planiranje mera za sprečavanje ili bar za umanjivanje posledica katastrofa.

Ambasador Japana u Beogradu Juici Takahara rekao je da su u zaštiti od poplava u Srbiji potrebna dugoročna rešenja i da će projekat pomoći najugroženijim opštinama da izrade tehničku dokumentaciju za izgradnju sistema odbrane od poplava što će omogućiti veću zaštitu ljudi i niži stepen ugroženosti od poplava.

On je istakao da se narod Japana seća pomoći Srbije posle katastrofalnog cunamija i da je finansijska podrška Japana koji se i sam "stalno hvata u koštac s prirodnim katastrofama", izraz solidarnosti i pomoći srpskom narodu.

Zajednička poruka projektnih partnera jeste poziv na partnerstvo u realizaciji ovog poduhvata, budući da efikasna i kvalitetna izrada studije zahteva saradnju više državnih institucija, među kojima su Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine, Rudarski basen Kolubara, Republički hidrometeorološki zavod i 16 lokalnih samouprava čije se teritorije nalaze u basenu reke Kolubare.