Почела исплата помоћи поплављенима

Почела исплата помоћи поплављенима

Фото: Новости

 

"Данас су кренуле исплате, око подне је исплаћена прва материјална помоћ у новцу за оштећене објекте по правоснажном решењу општине Обреновац", рекао је Благојевић Тањугу.

 

Према његовим речима, до сада је стигло укупно 39 правоснажних решења и сва су из општине Обреновац. Он је изразио наду да ће исплате по овим решењима бити завршене у току дана.

 

Благојевић је прецизирао да је државним програмом предвиђено да се за прву категорију добија износ од 120.000 динара, другу 200.000 динара, трећу 250.000 динара, четврту 350.000 динара и за пету 600.000 динара.

 

"Решења која смо данас добили су претежно треће и четврте категорије", рекао је Благојевић.

 

Упитан због чега је само 13 општина до сада доставило око 300 решења, Благојевић је навео да постоји прегршт проблема у локалним самоуправама и да Канцеларија помаже у мери у којој то може.

 

"Ми смо у непосредној и непрестаној комуникацији са представницима локалних самоуправа, помажемо им у мери у којој можемо. Постоје технички проблеми, проблеми са људством... конкретно у Обреновцу је проблем мали број људи који могу да издају та решења", рекао је директор Канцеларије. Указао је да је због тога у ту општину град Београд упутио 16 или 17 правника како би се та процедура убрзала.

 

Објаснио је и да је по усвајању државног програма 24. јула на адресе свих општина из којих су могла да стигну решења упућен Закон, државни програм, као и упутство како процес издавања решења треба да се изведе. "То је урађено одмах, и од тада помажемо општинама како год можемо, али проблема има", прокоментарисао је Благојевић.

 

Упитан да ли ће због неажурности локалних самоуправа бити угрожена изградња нових кућа, Благојевић је истакао да и даље стоји иза тога да ће куће бити изграђене до зиме.

 

"Ја сам више пута поновио и стојим иза тога да ће људима куће бити изграђене до зиме и да ће зиму сачекати у новим домовима, до тада имамо времена, али сваки дан кашњења је одлагање процеса почетка изградње", истакао је Благојевић.

 

Коментаришући протесте становника насеља Браће Југовић у Обреновцу, Благојевић је поновио да ће они добити помоћ по два основа, и то из ЕУ и од Владе.

 

"Можда људи не верују да ће се то догодити због времена које је протекло, али када помоћ почне да стиже оштрица тог бунта ће постати све мања, а ако не буде тако онда је можда по среди нешто друго", прокоментарисао је он.

 

Још једном је истакао да ће из донација ЕУ бити сазидано најмање 129 кућа, из средстава УАЕ најмање 40 кућа, из средстава из донације државе Кувајт најмање 25 кућа, из средстава привредника Старе Пазове око 20 кућа, из Блиц фондације 10 кућа, као и пет кућа из донације банке Интеза...

 

Извор: Тањуг