Ускоро закон о санирању последица поплава

Ускоро закон о санирању последица поплава

Фото: rts.rs

 

Михајловић је у изјави за Радио-телевизију Србије (РТС) објаснила да ће тај закон омогућити убрзану санацију путева, кућа, јавних објеката и школа, које морају бити спремне за ученике до септембра.

 

Она је навела да тимови стручњака врше преглед терена и јавних објеката, с обзиром на то да се наредна два месеца морају искористити за обнову земље, уз напомену да је Влада максимално ангажована по том питању.

 

Михајловић је истовремено указала на то да ће Национална стратегија за безбедност саобраћаја, од чије се примене очекује смањење броја саобраћајних несрећа у Србији, бити завршена у наредних 20 дана.

 

Покушаћемо да радимо на сва три колосека – на ономе што су обавезе возача, обавезе оних који дају сертификате за исправност возила и обавезе предузећа која раде на путевима, како бисмо имали сигурног возача, возило и пут, што данас немамо.

 

Према њеним речима, нова стратегија ће предвидети присуство већег броја полицајаца на путевима, оштрије контроле, бољу међуресорну комуникацију са саобраћајном полицијом и прекршајним судовима, као и пооштрене услове за лиценце за професионалне возаче, при чему ће и сви који издају сертификате такође морати да имају лиценцу.

 

У складу са Законом о безбедности саобраћаја на путевима, дете у посебном седишту у аутомобилу мора да седи до своје треће године, док су у ЕУ ти критеријуми оштрији, тако да ће и та одредба бити промењена, најавила је она.

 

Потпредседник Владе је подсетила на то да ће за три године бити обновљено 1.100 километара деоница које су најфреквентније, што ће допринети повећању безбедности у саобраћају.

 

У овој години би, како је најавила, требало да буде изграђено 50 километара путева на територији читаве Републике.