Системски рад на превенцији од поплава дао резултате

Брнабић је посетила Ваљевски кеј, где је санирано корито Колубаре, заједно са представницима локалне самоуправе, директором Канцеларије за управљање јавним улагањима Марком Благојевићем и директором ЈВП "Србијаводе" Гораном Пузовићем, а затим и локацију на којој су у току радови на санацији корита Колубаре, на мосту код Улице норвешких интернираца.

 

Она је том приликом истакла да је највећи део средстава обезбеђен из буџета, док је у смислу донација највише средстава издвојила Европска унија – 162 милиона евра.

Премијерка је, истакавши да само Србију у региону ове године нису погодиле поплаве, подсетила на то да је од катастрофалног поплавног таласа 2014. године до данас завршено 410 градилишта у 101 општини.


Наша земља је ове године показала да је много безбеднија и заштићенија него што је икада била, нагласила је Брнабић и оценила да је 2018. година по том питању била велики тест, који смо прошли.

 

Веома је важно да Србија, како је истакла, настави да системски ради на превенцији од поплава, јер све што не инвестирамо кроз превенцију платићемо најмање седам пута више уколико дође до поплава.

Председница Владе је, поводом Дана Европе, исказала захвалност ЕУ на тој помоћи, истичући да је то прави пример партнерства.

Спречавање поплава је важно и за даљи привредни раст земље, нагласила је она и као пример навела Алексинац, који први пут није поплављен и у који је уложено приближно четири милиона евра у заштиту од поплава.

Влада ради на равномерном регионалном развоју и након великог улагања у Ниш, пажња ће бити преусмерена и на убрзани развој Краљева, Крагујевца, Бора, Зајечара и Ваљева, поручила је Брнабић.

Она је, говорећи о пољопривреди, најавила да ће наредне недеље бити објављен тендер за набавку радарских система за аутоматску противградну заштиту.

Пузовић је рекао да ће у Ваљево укупно бити уложено између шест и седам милиона евра, док радови на преостала четири километра у овом граду треба да буду завршени до 30. априла 2019. године, након чега ће град бити потпуно заштићен од Колубаре и њених притока.

Он је навео да се тај пројекат финансира из ИПА средстава преко Аустријске агенције за развој, а вредност радова износи три милиона евра.

Такође, како је додао, ове године ће почети и друга фаза изградње хидросистема и бране Ровни код Ваљева, што ће обезбедити пијаћу воду за приближно 300.000 становника.