Поводом Међународног дана смањења ризика од катастрофа награђене најактивније општине и градови

Скупу у Крушевцу присуствовали су државни секретари Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Велимир Станојевић, Министарства државне управе и локалне самоуправе Иван Бошњак, заменица директора Канцеларије за управљање јавним улагањима Сандра Недељковић, директор ЈВП „Србијаводе“ Горан Пузовић, директор Републичког геодетског завода Борко Драшковић, представници Републичког хидрометереолошког и сеизмолошког завода, и других релевантних институција. Учесници су дискутовали о нацрту Закона о управљању ризицима и ванредним ситуацијама, и улози Србије у међународној иницијативи „Доме, сигурни доме“ Канцеларије УН за смањење ризика од катастрофа (УНИСДР), као и националном доприносу остваривању глобалног циља смањења броја угрожених за 100.000 за декаду 2020-2030, у односу на период 2005-2015.

 Град Чачак добио је награду за најуспешније изграђен систем цивилне заштите; општина Уб за израду најкомплетније Процене угрожености од ризика; Нови Пазар, Београд и Крушевац препознати су као најбољи пример припреме програма за превенцију последица елементарних непогода; општина Уб добила је посебну награду за најсвеобухватнију документацију.

Ови градови и општине победили су у конкуренцији 13 локалних самоуправа које су учествовале на конкурсу за најуспешније спроведене мере и активности у домену смањења ризика од елементарних непогода и катастрофа. Конкурс је објавио и спровео Програм УН за развој УНДП, у сарадњи са Канцеларијом за управљање јавним улагањима, Сектором за ванредне ситуације Министарства унутрашњих послова, Сталном конференцијом градова и општина (СКГО), организацијом ЦАРИТАС Србија и Црвеним Крстом. Координатори најуспешнијих градова и општина награђени су путовањем у Опатију, Хрватска 16-18. октобра 2017. и учешћем на регионалној конференцији посвећеној унапређењу модела међуопштинске сарадње у смањењу ризика од катастрофа у земљама југоисточне Европе. Награђене локалне самоуправе ће регионално промовисати свој рад и имати прилику да размене искуства и информације и успоставе сарадњу са колегама из региона.

Данашњи скуп организован је у оквиру регионалног пројекта „СЕЕ Урбан – Изградња акционе мреже урбане отпорности у југоисточној Европи“, који, уз финансијску подршку Европске уније, спроводи Програм Уједињених нација за развој (УНДП), уз подршку Канцеларије за управљање јавним улагањима, Сектора за ванредне ситуације Министарства унутрашњих послова и Сталне конференције градова и општина (СКГО).