Међународни дан смањења ризика од катастрофа

Овогодишњи слоган Међународног дана за смањење катастрофа је „Доме, сигурни доме“, који прати талас расељавања 24.2 милиона особа као последицу катастофа по подацима Интернационалног центра за праћење расељавања. Други од седам циљева Сендаи оквира је управо превенција, заштита и смањење броја угроженог становништва као последица катастрофе и чини темељ за смањење ризика од катастрофа.


У склопу недеље обележавања Међународног дана смањења ризика од катастрофа, у периоду од 9. до 13. октобра 2017. године, у организацији Сектора за ванредне ситуације МУП Републике Србије, Канцеларије за управљање јавним улагањима, Програма Уједињених нација за развој (UNDP) у Србији, Сталне конференције градова и општина, Црвеног крста Србије и хуманитарне организације Каритас Србија планиран је низ догађаја усмерених ка подизању свести јавности о неопходности предузимања активности превенције и припреме за катастрофу и истицање значаја смањења ризика од катастрофа.


На завршној свечаности која ће се одржати у петак 13. октобра у Крушевцу припадници ватрогасно-спасилачких јединица са понашањем у случају опасности (пожара, поплава, земљотреса, елементарних непогода итд) упознаће школску децу са опасностима, али и начином поступања и обавештавања у случају катастрофа. Међународни дан смањења ризика од катастрофа биће обележен и кроз радионице, едукативне скупове и вежбе широм Републике Србије.