Нова школска година у обновљеној школи „Стефан Немања“ у Новом Пазару

„Желим да поручим ученицима – најбољи сте, користите школу, учите много и стварајте будућност! Знам како је школа изгледала пре обнове, па ми је драго да је уз нашу помоћ доживела процват. Надам се да ће ђаци који сада похађају ову школу имати прилику да ускоро виде и даљи развој Новог Пазара, кроз изградњу нових путева и доласком нових инвестиција“, рекао је амбасадор Краљевине Норвешке у Србији Арне Санес Бјорнстад.

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Краљевина Норвешка финансирала је реконструкцију крова, кишне канализације, грејања и фасаде са 360.000 евра кроз пројекат који спроводи Канцеларија Уједињених нација за пројектне услуге (УНОПС). Нови кров на згради школе спречиће даље прокишњавање и појаву влаге, док ће енергетска ефикасност школе бити увећана захваљујући реконструкцији грејања и преласка са мазута на биогорива, као и постављањем фасадне изолације.


„Ово је један од веома добрих пројеката у Србији који смо реализовали уз помоћ Краљевине Норвешке. Школа је потпуно обновљена током летњег периода, тако да ђаци сад могу да је похађају без ометања наставе“, рекао је Министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић.


Град Нови Пазар издвојио је 70.000 евра за радове на унутрашњем уређењу и набавку школских клупа, док је у обови школског ентеријера Влада Републике Србије учествовала са 70.000 евра обезбеђених преко Канцеларије за управљање јавним улагањима. Ови радови обухватили су замену столарије, кречење, обнову тоалета и инсталација.
„Овај пројекат успешно смо завршили захваљујући доброј координацији између републичких и локалних власти, као и финансирању из три различита извора“, рекла је заменица директора Канцеларије за управљање јавним улагањима Сандра Недељковић.


Обнова Основне школе „Стефан Немања“ у Новом Пазару унапредиће услове за учење и извођење наставе за 1.135 ученика и 89 запослених.


„Ово је велики дан за нашу школу, јер захваљујући помоћи великих пријатеља из Краљевине Норвешке, сада имамо савремене услове за наставу и рад“, рекао је директор Основне школе „Стефан Немања“ Един Дугопољац.
„Без подршке Краљевине Норвешке и Владе Србије, Град Нови Пазар не би могао сам да обнови школу, па тако дугује велику захвалност“, рекао је градоначелник Новог Пазара Нихат Бишевац.