Уједињени против ризика - сарадња градова и општина у сливовима Западне Мораве и Колубаре

Протоколи су резултат иницијативе коју је, уз подршку Канцеларије за управљање јавним улагањима, Сталне конференције градова и општина (СКГО) и Програма за развој Уједињених нација (УНДП), град Краљево покренуо са идејом заједничке сарадње у циљу смањења ризика, одговора и брзог опоравка након елементарних непогода и других опасности.

 

Након овога, биће дефинисани посебни циљеви, а намера је да ове локалне самоуправе координисано раде на припреми заједничких стратешких и планских докумената из области управљања ризицима, на припреми предлога пројеката и конкурисања код фондова, као и на развоју јединица цивилне заштите опште намене и на стратегији планирања финансијских средстава за смањење ризика, ефикасну обнову и унапређење процеса процене штете.

 

 

Општи циљ удруживања општина и градова је заједничко деловање у циљу смањења ризика, одговора и брзог опоравка након елементарних непогода и других несрећа. Циљеви споразума произилазе из Националног програма управљања ризиком од елементарних непогода, који је Влада Републике Србије усвојила децембра месеца 2014. године, а чију имплементацију координира Канцеларија за управљање јавним улагањима.


Потписивању су присуствовали и в.д. Канцеларије за управљање јавним улагањима Марко Благојевић, државни секретари Министарства пољопривреде и Министарства државне управе и локалне самоуправе Велимир Станојевић и Иван Бошњак, начелник Сектора за ванредне ситуације Предраг Марић, генерални секретар СКГО Ђорђе Станичић и Жарко Петровић из УНДП-ја, који је истакао да је у питању револуционаран корак, јер је у питању јединствена иницијатива на Западном Балкану.


Благојевић је оценио да је потписивање ових протокола од велике важности јер је 25 локалних самоуправа из два слива постигло сагласност о начинима на које ће сарађивати на превенцији и заштити, али да их све тек сада чека велики посао.


- Много је урађено у протекле три године када је у питању превенција, и данас смо безбеднији него што смо били у мају 2014. године, али и даље нисмо безбедни. Наставићемо да заједничким снагама радимо на превенцији, јер смо и даље изложени ризику од плављења, због килматских промена - рекао је Благојевић, додајући да је то обавеза и државе, и локалних самоуправа, које су данашњим стављањем потписа показале да су свесне ризика којима су изложене и обавеза које стоје пред њима.

 

 

Општине потписнице Протокола за сарадњу градова и општина слива Западне Мораве су: Краљево, Чачак, Крушевац, Ужицем Ариље, Косјерић, Горњи Милановац, Рашка, Пожега, Лучани, Чајетина, Нови Пазар, Врњачка Бања, Тутин, Трстеник, Кнић и Ивањица.


Протокол о сарадњи градова и општина слива Колубаре потписали су и представници Ваљева, Лајковца, Љига, Лазаревца, Обреновца, Мионице, Уба и Коцељеве.

 

Државни секретар Министарства пољопривреде и заштите животне средине Велимир Станојевић рекао је да данашњи догађај представља јединствен пример удруживања локалних самоуправа по овом питању у Србији, и то по географском подручју где је речни слив мерило.

 

„Овог пута смо на заједничком задатку да се бавимо превентивом, и кад су поплаве у питању, али и друге непогоде“, изјавио је Станојевић и нагласио да нам је неопходна сарадња на свим нивоима, међу градовима и општинама, па све до националног нивоа, где су ресорна министарства. Као највећи проблем до сада по овом питању, државни секретар навео је недостак пројектне документације, те нисмо могли да аплицирамо тамо где је било потребно.

 

„За крупне капиталне пројекте локалне самоуправе немају средстава, нема довољно ни држава и због тога су важни пројекти да би конкурисали код расположивих фондова и унапредили ситуацију на терену“, навео је Станојевић. Како је рекао Станојевић, нови пројекти и јачање капацитета сарадње на свим нивоима су важни да би се смањили ризици, али и ако дође до неке ситуације „да смо спремни да реагујемо заједно“.


Предраг Марић из Сектора за ванредне ситуације оценио је да је потписивање протокола наговештај времена у којима Србија неће размишљати о ванредним ситуацијама само када се оне догоде, већ превентивно.


- Снажно подржавамо и овакав, и будуће пројекте овог типа, надамо се да ће овакав начин бити прихваћен и у осталим локалним самоуправама - рекао је Марић, оцењујући да принцип „наћи новац, договарати се и бити заједно у великом послу превенције“ даје наду да ће – бити боље.


И према оцени Предрага Терзића, градоначелника Краљева, који је данас био домаћин представницима локалних самоуправа, министарстава и начелницима четири округа, у питању је значајан подухват повезивања јединица локалне самоуправе на основи која се први пут примењује у Србији и на Западном Балкану, јер се удружују локалне самоуправе по припадању речном сливу, па је изразио наду да ће из ове сарадње проистећи виши ниво превенције и заштите општина и градова од евентуалних поплава.