Отворен мост на Ресави код Свилајнца

Нови мост вредан 40 милиона динара, сада повезује два села у општини Свилајнац, као и општине Свилајнац и Деспотовац, а стари и оштећени мост који је допринео изазивању поплава биће ускоро срушен. Мост је изграђен у селу Суботица, дугачак је 35 метара, широк шест и изграђен је средствима из Фонда солидарности ЕУ. 


Помоћ ЕУ у обнови Свилајнца од последица поплава до сада је процењена на око 5,9 милиона евра кроз претприступне фондове ИПА 2012 и ИПА 2014, као и пројекте који су финансирани кроз Фонд солидарности.


"Поплаве у овом крају изазвале су много штете и патње, и веома ми је драго што је Европска унија могла да помогне становницима Свилајнца када им је то било најпотребније, кроз обнову мостова, школа и приватних кућа. Ускоро у овој општини почињу и пројекти превенције поплава, уређењем речних токова, да би могуће поплаве у будућности биле спречене", рекао Бенедикт на свечаности.

 


Марко Благојевић је истакао да је Европска унија највећи донатор Србији за обнову од поплава и изградњу система заштите.


"Изградња моста преко Ресаве показује чињеницу да је Србија кандидат за чланство у ЕУ, јер нам је омогућен приступ европским фондовима. Нови мост у Свилајнцу представља део процеса регулације реке Ресаве, који ће заштитити домаћинства у селу Суботица од могућих поплава у будућности", рекао је Благојевић.


Изградња моста је први услов за регулацију реке Ресаве, која је у мају 2014. године Свилајнцу нанела огромне штете, а и регулацију финансира ЕУ са 2,7 милиона евра, изјавио је Милановић.


Пуштању у саобраћај моста присустовало је око 200 мештана Суботице. Отварању моста претходио је обилазак Средње школе „Свилајнац“, чија су два објекта – Гимназија и кабинети Техничке школе - обновљени и опремљени уз помоћ Европске уније у вредности од 120.000 евра током прошле године кроз Програм помоћи ЕУ поплављеним подручјима у Србији. Кроз Фонд солидарности ЕУ, у току је реконструкција и трећег објекта ове установе - Машинске школе - која је почела овог месеца.