Норвешка и Европска унија обновиле Гимназију у Обреновцу

Краљевина Норвешка издвојила је 462.000 евра за унутрашњу реконструкцију, куповину намештаја и учила. Грађевински радови обухватали су малтерисање и кречење зидова, постављање подова и керамичких плочица, замену столарије и набавку намештаја. Замењене су електричне инсталације и подстаница за грејање, а радијатори су поправљени.


„Веома ми је драго што имам прилику да видим да зграда Гимназије изгледа боље него пре поплава, а да ђаци имају боље услове за образовање. Норвешка помаже пријатељима када им је најпотребније, па је тако Србији одмах упутила помоћ у опоравку од последица поплава“, рекао је амбасадор Норвешке у Србији, Арне Санес Бјорнстад (Арне Саннес Бјøрнстад).


Европска унија финансирала је са 163.000 евра израду неопходне геомеханичке студије, геодетског истраживања и израду главног пројекта за обнову овог објекта, а потом и обнову фасаде, крова и набавку намештаја.


„Заједно смо уложили напоре да реконструишемо зграду Гимназије, и без заједничких залагања не бисмо остварили овако добар резултат. Европска унија обновила је шест школа у Обреновцу, изградња нове школе у насељу Пољане приводи се крају, а настављамо са пружањем помоћи за обнову оштећених домаћинстава, малим предузећима и пољопривредницима. Што је најважније, Европска унија финансираће и пројекте превенције поплава у Обреновцу, да би општина била заштићена од сличних катастрофа у будућности“, изјавио је амбасадор Европске уније у Србији Мајкл Давенпорт.


Гимназија у Обреновцу претрпела је највећа оштећења међу свим образовним установама у овој општини током поплава у мају 2014. године. Због слегања тла, подна плоча је потонула у деловима приземља, а пукотине су се појавиле на фасади и унутрашњим зидовима. Поплавни талас уништио је и 15 учионица, салу за физичко васпитање, електричне, водоводне и телефонске инсталације.


„Гимназија чини срце ове општине, а помоћ за њену обнову стигла је чак и када више није била у фокусу јавности. Ову школу прошлог септембра уписало је 120 ђака, што је максималан капацитет и предавља наду за Обреновац“, рекао је министар просвете, науке и технолошког развоја Срђан Вербић.


Гимназија у Обреновцу са више од 500 ученика, ученица и професора сада поново има нормалне услове за учење и рад, а објекту је унапређена енергетска ефикасност.


„Обновом Гимназије, завршена је реконструкција свих школа у Обреновцу које су биле погођене поплавама. Одмах након поплава, мислили смо да ова зграда никада више неће бити у функцији, али заједничим напорима успели смо да јој вратимо живот“, рекао је градоначелник Београда Синиша Мали.


„Велику захвалност дугујемо Краљевини Норвешкој и Европској унији без којих не бисмо успели да омогућимо савремене услове за учење и рад нашим ђацима и професорима“,

рекао је директор Гимназије у Обреновцу Ивица Протић.