Европска унија започела обнову највеће школе у Обреновцу

Основну школу „Јован Јовановић Змај“ похађа више од 1.500 ученика, што је чини највећим објектом за образовање који је у Обреновцу оштећен током поплава у мају 2014. године. Обнова вредна око 147.000 евра према плану ће трајати 59 дана, а обухватаће малтерисање, постављање подова и столарије, кречење и електричарске радове. У току је тендерска процедура за одабир извођача радова на још четири школе у Обреновцу – основним школама „Јефимија“ и „Посавски партизани“, Пољопривредно-хемијској и Техничкој школи - док ће за Гимназију бити прво израђена геомеханичка студија, на основу које ће бити направљен пројекат санације.

„Србија уз финансијску подршку Европске уније кренула у обнову јавних објеката, а међу њима су најважније школе. Успели смо да обезбедимо дозволе за радове у најбржем могућем року, а сада је наша обавеза да се придржавамо процедура у вези са трошењем новца онако како налажу европске процедуре“, рекао је председник Владе Србије Александар Вучић.

„Кроз Програм помоћи поплављеним подручјима у Србији, за реконструкцију шест школа у Обреновцу, Европска унија ће издвојити готово 700.000 евра. Пре неколико месеци смо обећали новац, а сада кроз ову обнову видимо његову конкретну употребу. Европска унија сада укупно издваја 30 милиона евра за опоравак 24 општине од оштећења, а ускоро би требало да буде издвојено додатних 50 милиона за превенцију од поплава. Очекујемо да ће први радови на изградњи домова у Обреновцу почети следеће недеље“, рекао је заменик шефа Делегације Европске уније у Србији Оскар Бенедикт.

„У поплавама је оштећено цело приземље школе у којем је уништена бибилотека, зборница, кухиња и многе учионице. Ђаци ће од почетка школске године наставу похађати на првом спрату, док буду трајали радови“, рекла је директорка школе Вера Ђорђевић.

Обиласку радова присуствовали су и министар образовања, науке и технолошког развоја Срђан Вербић, министар одбране Братислав Гашић, министарка без портфеља задужена за европске интеграције Јадранка Јоксимовић, шеф Канцеларије за помоћ и обнову поплављених подручја Марко Благојевић, градоначелник Београда Синиша Мали и председник општине Обреновац Мирослав Чучковић.

Програм помоћи Европске уније за поплављена подручја у Србији у вредности од 30 милиона евра финансира Европска унија из претприступних фондова ИПА. Средства су намењена изградњи нових домова, обнови јавних установа, приватних кућа, путева и обнављању привреде и пољопривредне производње у 24 општине које су највише погођене поплавама: Бајина Башта, Ваљево, Варварин, Велика Плана, Јагодина, Косјерић, Коцељева, Крагујевац, Краљево, Крупањ, Лазаревац, Лозница, Љубовија, Мали Зворник, Обреновац, Осечина, Параћин, Свилајнац, Смедеревска Паланка, Трстеник, Уб, Чачак, Шабац и Шид. Све активности на терену спроводе Канцеларија Уједињених нација за пројектне услуге (УНОПС), Организација Уједињених нација за храну и пољопривреду (ФАО), организације ХЕЛП и АСБ, и Дански савет за избеглице – у координацији са Канцеларијом за помоћ и обнову поплављених подручја.