Европска унија у Ваљеву помогла више од 800 породица

Породични домови Миодрага и Божидара Поповића у селу Вујиновача потпуно су страдали у клизиштима која су се у овом крају активирала током поплава у мају 2014. године. Захваљујући донацији Европске уније, обе породице су се уселиле у нове зидане куће, потпуно опремљене намештајем и белом техником.


„Европска унија је велики партнер Града Ваљева, а нарочито у обнови од последица поплава, које су уништиле велики број домаћинстава. Зато је Европска унија финансирала изградњу 22 куће у Ваљеву, да би баш овим становницима, који су остали без комплетне имовине, обезбедила квалитетне услове за живот. Осим тога, помогли смо и обнову 16 домаћинстава која нису могла сама да обезбеде новац за реконструкцију“, истакао је амбасадор Девенпорт.


„Европска унија показала је велику хуманост и упутила Ваљеву највећу помоћ у опоравку од последица поплава. Уз њену помоћ, верујемо да ћемо успети да решимо и проблеме клизишта који представљају велики проблем за овај крај“, рекао је градоначелник Ваљева Станко Терзић.


Први човек Делегације Европске уније заједно са градоначелником Терзићем, шесточланој породици Ивана Станимировића у селу Бело Поље, уручио је мотокултиватор за обраду земљишта. За подршку више од 750 пољопривредника у Ваљеву, Европска унија обезбедила је 190.000 евра. Они су до сада добили пакете за зимску‚ и пролећну сетву, саднице воћа, сточну храну и друге облике помоћи, како би успели да обнове своја имања.

 

„Помоћ пољопривредницима био је један од главних циљева Европске уније након катастрофалних поплава у мају прошле године. До сада смо успели да помогнемо више од 18.000 породица у Србији које се баве пољопривредом, како би успели да обнове своје усеве, воћњаке и сточарску производњу“, рекао је Девенпорт.

 

Шеф Делегације ЕУ у Србији посетио је и породичну гостионицу „Девет Југовића“, у селу Ваљевска Лозница, која је поново отворена захваљујући донацији Европске уније. Четворочлана породица Панић, чији је ово једини извор прихода, добила је помоћ у виду пакета грађевинског материјала, неопходних уређаја и ресторанске опреме. У оквиру Програма помоћи ЕУ поплављеним подручјима у Србији, у Ваљеву је пружена подршка за укупно 24 мала предузећа.

 

„Веома је важно да помогнемо малим предузећима и привредницима да поново почну да послују. На овај начин, породице погођене поплавама могу да наставе да живе достојанствено од свог рада”, рекао је амбасадор Девенпорт.

 

Програм помоћи ЕУ поплављеним подручјима у Србији у Ваљеву спроводе организација Арбеитер Самаритер Бунд (АСБ), Канцеларија Уједињених нација за пројектне услуге (УНОПС) и Организација Уједињених нација за храну и пољопривреду (ФАО).