Европска унија подржава предузећа у Обреновцу

Предузећа су одабрана према прописаној методологији, тако да подршка стигне до најугроженијих, па се међу власницима ових радњи налазе особе из маргинализованих и рањивих група, самохрани родитељи и домаћинстава без редовних примања.


Испорука помоћи коју Европска унија омогућава кроз набавку потребне опреме и репроматеријала, као и извођење радова на обнови објеката, почела је уручивањем професионалне машине за прање аутомобила за дубоко прање, усисивача, уређаја за прање под притиском и средстава за прање за аутоперионицу „Опери ме“ у Обреновцу. Поред опреме у вредности од 370.000 динара, ово микро предузеће добиће касу и грађевински материјал.


„Након поплава, морала сам да затворим радњу јер је опрема била потпуно уништена. Нисам више имала средства за рад, али ни могућност да купим нове машине. Када смо добили обавештење о оствареној помоћи, поново сам регистровала фирму. Помоћ коју добијамо од Европске уније омогућиће зараду и приход за моју породицу“, каже Данијела Рафаиловић, власница аутоперионице и мајка двоје деце.


Испорука помоћи обреновачким предузећима, коју Европска унија финансира са 120.000 евра кроз Програм помоћи ЕУ поплављеним подручјима у Србији, трајаће до краја јула 2015. године.


Програм помоћи Европске уније поплављеним подручјима у Србији, у вредности од 30 милиона евра, финансира Европска унија из претприступних фондова ИПА. Средства су намењена изградњи нових домова, обнови јавних установа, приватних кућа, путева и обнављању привреде и пољопривредне производње у 24 општине које су највише погођене поплавама: Бајина Башта, Ваљево, Варварин, Велика Плана, Јагодина, Косјерић, Коцељева, Крагујевац, Краљево, Крупањ, Лазаревац, Лозница, Љубовија, Мали Зворник, Обреновац, Осечина, Параћин, Свилајнац, Смедеревска Паланка, Трстеник, Уб, Чачак, Шабац и Шид. Све активности на терену спроводе Канцеларија Уједињених нација за пројектне услуге (УНОПС), Организација Уједињених нација за храну и пољопривреду (FAO), организације HELP и ASB, и Дански савет за избеглице (DRC) – у координацији са Канцеларијом Владе Србије за помоћ и обнову поплављених подручја.