Вртић у Свилајнцу обновљен средствима Европске уније

Током маја 2014, поплава је уништила собе и играонице за децу, кухињу и административне канцеларије највећег објекта ове предшколске установе. Радови су обухватали замену оштећене столарије и подова, малтерисање, кречење, поплочавање, поправку крова и фасаде. Након реконструкције овог објекта, око 450 деце из Свилајнца поново је добило адекватне услове за игру и учење.


„Желео сам да се уверим у резултате напора Евроспке уније у опоравку Србије након катастрофалних поплава прошле године. После посете Свилајнцу могу да пренесем колегама у Европском парламенту да је новац намењен обнови потрошен на одличан начин, а Европска унија је од почетка поплава показивала солидарност са Србијом“, рекао је известилац Европског парламента Дејвид Мекалистер.


„Нарочито сам задовољан обновом вртића, који представља сарадњу Европске уније са две приватне фондације – „Б92“ и „Новак Ђоковић“. Наставићемо са напорима у отклањању последица поплава и у наредном периоду, а највећу пажњу посветићемо превентивним мерама да се такве катастрофе више не би понављале“, рекао је амбасадор Европске уније Мајкл Девенпорт.


„Велико ми је задовољство што смо коначно успели да завршимо сав посао у обнови вртића „Дечја радост“, уз помоћ многобројних донатора, јер сада деца и васпитачи поново имају квалитетан објекат за игру и рад“, изјавио је председник општине Свилајнац Предраг Милановић.


„Уложено је много напора и труда у протеклих девет месеци, али уз велику помоћ добрих људи, институција и компанија, Свилајнац поново има вртић којим може да се поноси“, рекао је председник Управног одбора „Фонда Б92“ Веран Матић.


После поплава у мају прошле године, Европска унија издвојила је око 1,3 милиона евра за изградњу 11 кућа и обнову 90 домаћинстава, реконструкцију Пољопривредно-ветеринарске школе, Гимазије и вртића „Дечја радост“, подршку за 42 микро и мала предузећа и 600 пољопривредника у Свилајнцу. Општина Свилајнац доделила је данас амбасадору Европске уније захвалницу за сву подршку у санацији последица поплава. Мекалистер и Девенпорт посетили су данас и четворочлану породицу Коковић, која је из средстава Европске уније добила нови дом од 65 метара квадратних, након што им је стара кућа уништена у поплавама.