Канцеларија поднела више од 200 кривичних пријава

Још толико пријава је у припреми и оне ће бити поднете у наредним данима, рекао је Тањугу директор те Канцеларије Марко Благојевић истакавши да су неке од тих пријава већ добиле свој епилог.

"У договору са тужиоцем постигнут је споразум да лице против којег је поднета кривична пријава врати новац. Није поента гонити било кога, већ да новац оде у праве руке и да због тога сматрам јако добрим такав епилог", рекао је Благојевић и појаснио да је то добар пример како би у таквим случајевима могло да се поступа.

Према његовим речима, посао исплате помоћи породицама чији су стамбени објекти оштећени у мајским поплава је практично готов и до сада је исплаћена помоћ за преко 18.000 породица широм Србије у износу од 4 милиијарде и 300 милиона динара.

"Сада када је тај посао практично завршен долази на ред контрола и то је оно чиме се бавимо већ неко време и бавићемо се тиме све док последње решење по којем је помоћ исплаћена не буде проверено", био је јасан Благојевић.

Он је објаснио да ће тимови Канцеларије посетити сваку адресу на којој се налази објекат за који је исплаћена помоћ - разговараће се са комшилуком, сведоцима који су поткрепили изјаву особе која тражи помоћ и радиће се на томе да се утврде све околности у вези са конкретним случајем.

Благојевић је најавио кривичне пријаве уколико тимови Канцеларије утврде да постоје основи сумње да је до издавања решења дошло уз давања лажне изјаве - било подносиоца захтева за помоћ или сведока који су потпрепили тврдње подносиоца захтева.

"Покушавамо да утврдимо да ли је та особа заиста имала право на помоћ или не", рекао је Благојевић.

Он је подсетио да су право на помоћ имали људи који су живели у објекту, односно они којима је то био једини објекат за живот.

До сада је, како је рекао, завршена једна трећина посла и биће потребно неколико месеци да се тај процес доведе до краја.

Да је контрола за исплату материјалне помоћи вршена пре него што су та средства одобрена, оштећени би чекали месецима, објаснио је Благојевић и додао да је по њему донета добра и људска одлука, да се грађанима изађе у сусрет што пре.

Када је реч о решењима за зидање нове куће или исплати новца за изградњу, Канцеларија је реаговала превентивно и спречила да милион евра оде у руке оних којима та помоћ не припада.

"Радили смо на томе да спречимо да новац оде у погрешне руке. Могли смо то себи да приуштимо из два разлога. Најпре, јер је таквих случајева било неупоредиво мање од исплате материјалне помоћи, дакле пар стотина наспрам 18 хиљада, а друга ствар, реч је о неуопоредиво већој инвестицији", рекао је Благојевић.

Он је подсетио да је та помоћ износила од два до три милиона динара.

"То је дестоструко већи износ него у случају породица чији су објекти оштећени и ту смо деловали превентивно. Спречили смо претходним контролама Канцеларије да помоћ било у градњи нове куће или у новцу оде у руке оних којима та помоћ не припада. На тај начин смо сачували око милион евра", прецизирао је директор Канцеларије.

Истакао је и да се контролом која је у току показује и одговорност према грађанима Србије, као и према 50 хиљада донатора који су допринели да се новчано помогну оштећени.


Извор: Тањуг