Вести

18 Јун 2014, 13:18

Значајна помоћ Словеније у обнови поплављених подручја


Београд, 18. јун 2014. године – Министар одбране у Влади Републике Србије Братислав Гашић изјавио је данас да припадници Војске Србије у овом тренутку раде на рушењу објеката који су претрпели највећу штету у поплавама и у које грађани не могу да се врате.

 

Значајна помоћ Словеније у обнови поплављених подручја

Фото: Танјуг

 

Гашић је током посете Обреновцу са председником Владе Словеније Аленком Братушек најавио да ће након тога почети изградња нових објеката, уз оцену да то најбрже може да се уради у Крупњу и у Обреновцу.

 

Министар је указао на то да је више од 200 објеката оштећено и са напуклинама, да је 17 кућа срушено, док је 11.000 објеката угрожено по различитим критеријумима.

 

Према његовим речима, стручне и општинске комисије треба да дају налог који су објекти за рушење, а који за санацију, након чега ће војска обавити свој део посла.

 

Гашић је нагласио да припадници Војске Србије остају у Обреновцу да помогну, и упутио апел грађанима да им помогну и изађу у сусрет, с обзиром на то да су непрестано на терену.

 

Министар је, говорећи о ситуацији са водом за пиће, изразио очекивање да ће тај проблем ускоро бити решен, и нагласио да то зависи од анализа које врши Завод за јавно здравље.

 

Он је изразио захвалност Братушек на томе што је са сарадницима обишла Обреновац и на месту догађаја се упознала са размерама штете, као и Војсци Словеније и свим земљама у окружењу и широм света на до сада пруженој помоћи.

 

Братушек је најавила да ће Словенија наставити да помаже Србију у санирању штете од поплава, и поновила значај успеха донаторске конференције.

 

Она је истакла да је у овом тренутку најважније њено успешно одржавање, уз подсећање на то да ће тај скуп бити организован у сарадњи са Француском и Европском комисијом.

 

Братушек је поручила да жели да се људима што пре омогући повратак у њихове домове и да се што пре успешно изврши обнова, и навела да је Словенија, у договору са Министарством здравља Владе Србије, већ донирала лекове и медицинска средства.