Вести

24 Новембар 2014, 15:24

Завршетак обнове 200 кућа до краја године


БEOГРАД, 24. новембра - Немачка невладина организација АСБ са партнером Хоусинг Центром започела је обнову 167 и изградњу 32 куће страдале у мајским поплавама у општинама Ваљево, Шабац, Шид, Лозница, Бајина Башта, Осечина, Љубовија и Мали Зворник.

Кроз Програм помоћи Европске уније поплављеним подручјима у Србији, за ове општине је обезбеђено 3 милиона евра , а уколико временски услови дозволе, крај свих радова се очекује до Нове године.

 

Поред обновљених кућа, угрожени ће добити и нов намештај и белу технику коју су изгубили у поплавама. Програм помоћи Европске уније у овим општинама спроводи АСБ, заједно са партнерима Хоусинг центром, Иницијативом за развој и сарадњу и Фондацијом “Ана и Владе Дивац”.

 

Завршетак обнове 200 кућа до краја године

 

Кроз пројекат организације АСБ, поред реконструкције и изградње породичних домова у осам општина, обезбеђена су и средства за пољопривредна газдинства, мала и микро предузећа како би после поплава поново покренули своје бизнисе.

„Додела економских грантова почиње ове недеље, а до краја године, укупно 406 корисника и њихове породице ће добити помоћ кроз наш пројекат. Заједничким радом четири организације, средствима донатора, али и одличном сарадњом са локалним самоуправама успели смо да обезбедимо да помоћ дође до људи којима је најпотребнија“ рекао је Мауро Масциоли, координатор пројекта.

 

У Ваљеву, Шапцу, Лозници, Осечини, Малом Зворнику, Бајиној Башти и Љубовији 172 предузетника и пољопривредника добиће грантове просечне вредности 2.500 евра, док ће 34 корисника добити пакете грађевинског материјала.