Вести

13 Новембар 2015, 17:13

За унапређење система за заштиту од поплава 800.000 евра


Италијанска влада донираће 800.000 евра за извођење радова на унапређењу система за заштиту од поплава у Лозници, Крупњу, Осечини и Кладову. Уговоре о донацији потписали су италијански амбасадор у Србији Ђузепе Манцо и представници извођача радова одабраних на тендеру, фирми Југокоп Подриње, Водопривреда Пожаревац и Ерозија Ваљево, у присуству председника Владе Србије Александра Вучића, представника Сената Италије Пјетра Граса и директор Канцеларије за обнову и помоћ Марко Благојевић.Премијер Вучић се захвалио Влади Италије и Грасу на издвојеној значајној количини новца, којом помажу изградњу објеката за заштиту поплава у Србији.

Он је том приликом најавио да ће на следећој седници Владе Србије бити формирана Канцеларија за управљање јавним улагањем, која ће се бавити обновом око 3.000 објеката јавне намене, међу којима су предшколске установе, основне и средње школе, домови здравља, болнице, амбуланте, геријатриски домови, домови за децу...

Благојевић је након потписивања рекао да ће уз помоћ донације бити унапређена инфраструктура на седам локација у те четири општине и да је донација начин да се битно унапреди безбедност грађана и њихове имовине у тим општинама.

Благојевић је захвалио италијанској амбасади, као и Влади и народу те земље, који су одвојили средства за великодушну донацију у данашње време, када се Европа суочава са бројним изазовима.

 

Извор: Танјуг

"Не смемо да дозволимо да се бавимо последицама елементарних непогода када оне почну да пуне насловне стране, јер је тад касно, већ морамо да се трудимо да систем делује превентивно", поручио је Благојевић.

Како је рекао, дејство природе не можемо да спречимо, али штетне последице можемо да учинимо мањим.

Благојевић је навео да се припремају и системске промене, те да је много новца обезбеђено и за обнову постојећих структура, али и за набавку нове опреме.

"Не смемо да допустимо да нам се понови ситуација из маја прошле године и радимо све да више не гледамо уназад, жалећи што нисмо спречили штету", рекао је Благојевић.


?>