Вести

15 Новембар 2017, 11:15

За унапређење ИТ и науке у Србији више од 20 милиона евра


Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић присуствовала је данас у Београду потписивању уговора за реализацију три пројекта, вредна више од 20 милиона евра, чији је циљ унапређење ИТ и научноистраживачке инфраструктуре у Србији.Реч је о уговорима за изградњу ламеле Електронског факултета у Нишу, Научно-технолошког парка (НТП) у Нишу, као и зграде за пројекат “Верокио” Института за физику у Београду.

Документе су потписали министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић, министар без портфеља задужен за иновације и технолошки развој Ненад Поповић, директор Канцеларије за управљање јавним улагањима Марко Благојевић, градоначелник Ниша Дарко Булатовић и директор Института за физику Александар Богојевић.


Брнабић је оценила да потписивање ова три уговора представља још један корак напред, будући да су пројекти на које се они односе значајни за науку, образовање, дигитализацију, али и за нашу грађевинску индустрију и БДП.

 


Важно је да започете пројекте и завршавамо, јер смо толико дуго имали праксу да нешто почнемо, а да се то никада не заврши, подвукла је председница Владе.

Она је с тим у вези подсетила на то да је ламела Електронског факултета у Нишу била предвиђена оригиналним пројектом из 1975. године, али да никада није почела градња.

 

Брнабић је изразила захвалност свим партнерима, пре свега Европској инвестиционој банци, из чијих се кредита пројекти финансирају, што, како је рекла, показује блиску сарадњу са Унијом на разним сегментима развоја друштва.

Премијерка је такође исказала захвалност представницима Ниша и Електронског факултета из тог града, као и Институту за физику у Београду.

Градоначелник Ниша Дарко Булатовић истакао је да је данас велики дан за тај град јер се након неколико деценија реализује велики и важан пројекат, вредан 1,8 милијарди динара, додавши да није вредност само у новцу, већ у чињеници да се улаже у науку, образовање, научноистраживачки рад, у људе, знање и памет, који су наша предност.

 

Директор Института за физику Александар Богојевић поручио је да ће пројекат “Верокио”, један од приоритета Владе Србије, бити реализован заједно са светским институцијама, попут лабораторије ЦЕРН.

Према његовим речима, Верокио је био чувени италијански вајар и сликар, чији су ученици били Леонардо да Винчи, Ботичели и други.

Верокио радионица је најбоља школа свих времена, а и наш је циљ да будемо фабрика генија. Част нам је што је држава имала визију и храброст да покуша да оствари тај циљ са нама, а на нама је да покажемо да није погрешила, рекао је Богојевић.

Пројекти се финансирају из кредита Европске инвестиционе банке, а изградња сва три објекта требало би да почне крајем првог квартала наредне године.

Радови на изградњи ламеле Електронског факултета и НТП у Нишу и пројекта Верокио, део су подршке Владе Србије и Савета за иновационо предузетништво и ИТ развоју и научне инфраструктуре у Србији.

Поред ова три, планирана је и реализација још четири пројекта, од којих су два већ почела – изградња НТП у Новом Саду и тендер за израду пројекта за нову зграду Института Биосенс у Новом Саду, док ће два тек бити покренута – нова зграда ФОН-а у Београду и зграда за образовање ИТ инжењера у Београду.

Укупна вредност седам пројеката већа је од 50 милиона евра.


?>