Вести

23 Јун 2014, 13:23

За санацију водних објеката две милијарде динара


Београд, 23. јун 2014. године – Министар пољопривреде и заштите животне средине у Влади Републике Србије Снежана Богосављевић-Бошковић саопштила је данас да се процењује да средства неопходна за санацију оштећених објеката за одбрану од поплава износе више од две милијарде динара, и нагласила да се она морају обезбедити у најкраћем року.

 

За санацију водних објеката две милијарде динара

Фото: infobiro.tv

 

Богосављевић-Бошковић је на радном доручку са представницима страних компанија и дипломатске заједнице, којим је отворен 14. економски самит Србије "Опоравак – корачање до раста", навела да су трошкови спроведених мера и радова на одбрани од поплава тренутно процењени на 600 милиона динара.

 

Она је прецизирала да се трошкови односе на "Србијаводе", "Београдводе" и "Воде Војводине", као и на подручно надлежна водопривредна предузећа, уз напомену да држава има приоритетну финансијску обавезу према наведеним јавним водопривредним предузећима.

 

Она је подсетила на то да су јавна водопривредна предузећа почела санацију терена, док се паралелно припремају пројекти за трајну санацију оштећених објеката, како би се довели у функционално стање.

 

Министарство пољопривреде и заштите животне средине, како је истакла, убрзано ради на измени и допуни Закона о водама, који би Скупштина Србије требало да разматра до краја ове године.

 

Богосављевић-Бошковић је навела да је у завршној фази израда основних планских докумената у области вода, као што су Национална стратегија за управљање водама на територији Републике Србије и План управљања сливом реке Дунав, који ће се до краја године наћи у скупштинској процедури.

 

Према њеним речима, ресорно министарство активно ради и на санацији последица од поплава и подели семена, горива и ђубрива за пресејавање обрадивих површина на поплављеним подручјима.

 

Семе је подељено свим домаћинствима која су претрпела штету, а током ове недеље почеће подела горива угроженим домаћинствима, уз подршку Сектора за ванредне ситуације МУП-а, најавила је она.

 

Председник ИТМ групе Топлица Спасојевић је нагласио да је највећу штету од поплава претрпела пољопривреда, при чему се процењује да ће укупна штета износити од 600 милиона до 1,5 милијарди евра.

 

Спасојевић је изразио очекивање да ће Влада Србије бити добро припремљена за међународну донаторску конференцију, на којој ће се прикупљати новац за санацију штета од поплава.

 

Он је истакао да је веома важно да земље региона предузму заједничке кораке, како би се у будућности смањиле штете од климатских промена.

 

Председник ТГИ групе Симеон Тсомакос објаснио је да је првобитна намера била да економски самит буде отворен радним доручком који би био посвећен питањима економског развоја Србије, али да се од тога одустало због трагичних околности насталих услед поплава.

 

Тсомакос је навео да су се представници страних компанија и дипломатске заједнице данас окупили како би разменили мишљења и идеје о томе како се најефикасније може помоћи Србији у отклањању последица поплава.

 

Дводневни самит, који се одржава у хотелу "Metropol palace", окупио је више од 400 учесника.


?>