Вести

11 Јул 2014, 16:11

За санацију и обнову потребно 1,3 милијарди евра


Директор Канцеларије за обнову и помоћ поплављеним подручјима Марко Благојевић представио је данас на конференцији за новинаре у Влади Србије Извештај о процени потреба за опоравак и обнову поплављених подручја. Према првим званичним подацима за санацију и обнову земље након катастрофалних поплава које су погодиле Србију у мају биће потребно 1,345 милијарди евра.

 

За санацију и обнову потребно 1,3 милијарди евра

 

Извештај је показао да укупна штета и губици због ове природне катастрофе у свим секторима износе 1,53 милијарди евра, од тога директна штета износи 870,1 милиона евра, док губици износе 661,9 милиона евра. Износ укупне штете се односи на све секторе, укључујући куће, образовне установе, путеве, железницу, производни сектор и пољопривредна добра. Према представљеном извештају највише су погођени сектори рударства и енергетике, становања, пољопривреде и трговине.

 

Према Благојевићевим речима, план остаје исти као пре месец дана - сви они који су остали без крова над главом добиће куће, а половином августа почеће прва усељавања и додао да ће најзначајнији партнер у обнови бити Европска унија.

 

Он је истакао да очекује да ће следеће недеље бити усвојен закон о обнови и да се истовремено ради на програму одбране.

 

Он је позвао општине да до понедељка доставе списак, односно извештаје о категоризацији оштећења и броју лица којима је потебна помоћ и да сви они који их до тада не буду доставили неће ући у обрачун.

 

Он је напоменуо да су на припремној конференцији у Паризу учествовале 43 земље и да ће оне следеће недеље саопштити колико средстава су спремне да издвоје за Србију.

 

Благојевић је напоменуо да је велика штета претрпљена у енергетици и да је само за санацију потребно преко 210 милиона евра.

 

"Поплава и клизишта су изазвали потпуно уништење више од 400 стамбених јединица, док је око 17.000 станова и стамбених јединица претрпело делимична оштећења", рекао је Благојевић. Износ штете у стамбеном сектору се процењује на 227 милиона евра.

 

Када је реч о здравству, 74 објекта здравствене заштите укључујући и амбуланте, домове здравља, клинике, је оштећено а намештај и медицински материјал су том прликом уништени.

 

У области образовања штета је нанета на 35 предшколских, школских и средњошколских установа.

 

Ана Илић из Канцеларије за европске интеграције је, говорећи о помоћи међународне заједнице, истакла да је најзначајнији партнер ЕУ и да за сада можемо очекивати 30 милиона евра из пренамењених средстава и то је помоћ која ће бити усмерена на становање, директну подршку за пољопривредне произвођаче као и да смо у фази peпрограмирaња 50 милиона евра из предприступне помоћи из 2014. године.

 

Она је навела да су у току разговори са билатералним партнерима као сто су Немачка, Шведска, Норвешка.

 

Благојевић је о истој теми рекао да су данас изнете конкретне информације а да су све пре тога била нагађања.

 

Извештај о процени потреба за опоравак и обнову поплављених подручја биће представљен на донаторској конференцији која ће бити одржана 16. јула у Бриселу.