Вести

23 Јануар 2019, 10:23

Влада Србије помаже реализацију више пројеката у Сенти


Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић изјавила је данас да је у изградњу нове топлане у Сенти, из које је више од 4.000 домаћинстава добило грејање, Влада Србије уложила 212 милиона динара.

Брнабић, која је током данашње посете Сенти уручила записник о примопредаји те топлане председнику Општине Рудолфу Цегледију, истакла је да је изградња тог објекта резултат заједничког рада Владе Србије, Покрајинске владе и локалне самоуправе и додала да је целокупан пројекат завршен за осам месеци.

Три месеца је било потребно за техничку документацију, а пет месеци за изградњу топлане. Међутим, морамо да решимо и ревитализацију подстанице и топловода, а то радимо заједно са Министарством рударства и енергетике, објаснила је премијека.

Она је подсетила на то да је на решавању тог вишедеценијског проблема грађана Сенте почела да ради у сарадњи са председником Општине још 2016. као министарка за државну управу и локалну самоуправу, изразивши задовољство да та општина данас има модерну топлану.

Према њеним речима, друга велика ствар која је урађена у Сенти јесте обновљена зграда Сенћанске гимназије, која није реконструисана од 1906. године.

Брнабић, која је данас обишла и ту гимназију, навела је податак да је Влада Србије у поменути објекат инвестирала 182 милиона динара.

Она је нагласила да то није само важан објекат у образовном систему, већ да има огроман значај и као споменик културе наше историје и традиције.

У Сенти је завршена и реконструкција Дома здравља, у шта је Влада Србије уложила 33 милиона динара, рекла је Брнабић и додала да Влада Србије са Покрајинском владом и локалном самоуправом ради на још четири пројекта у тој општини.

Премијерка је поручила да за Владу Србије не постоје места, општине и градови првог, другог или трећег приоритета, већ да су сви подједнако важни.

Цегледи је изразио захвалност Влади Србије на помоћи у изградњи нове топлане и реконструкцији зграде гимназије у Сенти, и истакао да та општина сама не би могла да реализује ове пројекте.

Он је указао на то да грађани Сенте данас имају једну од најсавременијих топлана у земљи, која ради са више од 90 одсто енергетске ефикасности, док је претходна радила само са 60 одсто.

Обиласку нове топлане у Сенти присуствовали су и председник Покрајинске владе Игор Мировић, министар рударства и енергетике Александар Антић, председник Скупштине АП Војводине Иштван Пастор и директор Канцеларије за управљање јавним улагањима Марко Благојевић.