Вести

14 Мај 2015, 18:14

Велика Британија пружа подршку у одбрани од поплава


Обнова 24 насипа на рекама колубарског слива, које су прошле године причиниле велику штету градској општини Лазаревац и Рударском басену „Колубара“, отпочела је уз финансијску подршку Владе Велике Британије. У оквиру пројекта биће реконструисани насипи на рекама Колубара, Пештан, Лукавица и Турија, чиме ће бити побољшана заштита од могућих поплава у будућности.

Амбасадор Велике Британије у Србији, Денис Киф, посетио је данас прву локацију на десној страни реке Турије, на којој је у току обнова насипа. 


„Влада Велике Британије првобитно је упутила помоћ Србији кроз донацију опреме Центру за ванредне ситуације МУП-а, камионе и машине Црвеном крсту и 86 преносних пумпи Министарству одбране. Обнова насипа на рекама Колубарског слива финансирана је новцем који се Србији обећан на Донаторској конференцији у Бриселу.

 

Када је утврђено да је у поплавама оштећено 1.100 метара насипа, што је угрозило 60.000 грађана Лазаревца и Рударски басен „Колубара“ који је од кључног значаја за електроенергетски систем Србије, одлучили смо да пружимо подршку од 1,3 милиона евра за санацију. Осим тога, цела Европска унија пружила је највећу подршку Србији у обнови од поплава“, рекао је амбасадор Киф.


„Прошлу годину обележили су пројекти обнове, а сигуран сам да ће 2015. година проћи у знаку превенције од поплава. Од ове године, Србији ће бити доступно 70 милиона евра за ове пројекте“, рекао је директор Канцеларије за помоћ и обнову поплављених подручја, Марко Благојевић.


„Захваљујући подршци Велике Британије, обновићемо систем заштите градске општине Лазаревац и енергетског система целе Србије. Град Београд и Република Србија финансирају овај пројекат са 30 одсто средстава“, рекао је градски менаџер Београда Горан Весић.

 

''Општина Лазаревац претрпела је прошле године велику штету, па ћемо захваљујући помоћи Велике Британије спречити сличне ситуације у будућности“, изјавио је заменик председника Општине Лазаревац, Бојан Стевић.


Овај пројекат спроводи Канцеларија Уједињених нација за пројектне услуге (УНОПС) заједно са Јавним водопривредним предузећем „Београдводе“, од маја до новембра 2015.