Вести

28 Новембар 2014, 15:28

Уручени кључеви за прве изграђене куће из донације Европске Уније


ПАРАЋИН, 28. новембра - Амбасадор Европске уније у Србији Мајкл Девенпорт, директор Канцеларије за помоћ и обнову поплављених подручја Марко Благојевић и председник општине Параћин, Саша Пауновић уручили су данас кључеве новоизграђених кућа породицама чији су домови потпуно оштећени у поплавама у мају ове године, а чија ће изградња уз помоћ средстава ЕУ бити завршена до краја децембра.

 

Уручени кључеви за прве изграђене куће из донације Европске Уније

 

„После неколико месеци чекања, сада видимо осмехе на лицима људи који су у поплавама изгубили сву имовину. Имплементација 30 милиона евра Европске уније, која се управо спроводи, тек је петина њене укупне помоћи, што је сврстава у највећег донатора“, рекао је директор Канцеларије за обнову поплављених подручја Марко Благојевић.

Он је истакао да је Канцеларија за помоћ и обнову поплављених подручја до данас исплатила финансијску помоћ за 17.000 домаћинстава у износу од око четири милијарде динара, а само у Параћину је више од 1.000 људи добило помоћ близу два милиона евра, док ће бити изграђено и 14 нових кућа.

 

Уручени кључеви за прве изграђене куће из донације Европске Уније

 

Поред породица које су добиле кључеве својих нових домова, Девенпорт и Благојевић су посетили и пољопривредно домаћинство породице Николић, које је добило 300 садница трешње као помоћ ЕУ за обнову производње и обишли завршетак радова на санацији оштећења у Машинско-електротехничкој школи.

Европска унија обезбедила је 1.057.000 евра помоћи Параћину за обнову и изградњу оштећених кућа за укупно 55 породица, реконструкцију две средње школе и подршку за 660 пољопривредника.