Вести

15 Јануар 2015, 17:15

Уручени кључеви седам кућа у Обреновцу из донације Владе Француске


Обреновац, 15. јануар 2015. године – Председник Владе Републике Србије Александар Вучић и амбасадор Француске у Србији Кристин Моро уручили су данас кључеве нових кућа за седам породица у Обреновцу чији су домови уништени у мајским поплавама.

Вучић је истакао да је изградња ових кућа, која је почела у новембру 2014. године, финансирана из донација Владе Француске, а реализовале су је компаније које послују у Србији – “Лафарж”, као носилац пројекта “Француске куће”, затим “Шнајдер електрик” и “Сен-Гобен група”, у сарадњи са Амбасадом Француске, УНОПС-ом и Канцеларијом за обнову и помоћ поплављеним подручјима Владе Србије.

 

Он је навео да је Влада Француске донирала новац за градњу седам породичних кућа површине 80 или 100 квадратних метара у Обреновцу, али и новац за реконструкцију Основне школе “Јефимија”, за обнову дела канализационе мреже и за аутобус који ће превозити децу ометену у развоју. Премијер је рекао да су куће на предлог компаније “Лафарж”, како би обреновачке породице што пре добиле нове домове, рађене по систему брзе градње, односно од префабрикованих бетонских елемената, што је иначе двоструко бржи начин изградње од стандардног.Вучић је указао на то да је због једноставне монтаже фабрички произведених зидних елемената свих седам кућа завршено у рекордном року, за нешто више од два месеца. Према његовим речима, сви објекти ће имати већу трајност, повећану енергетску ефикасност и комфор захваљујући најквалитетнијим материјалима које су обезбедиле француске компаније.

 

Говорећи о изградњи кућа у Обреновцу, Вучић је рекао да је до сада изграђено 64 куће, док је за 17 исплаћен новац, те да је до сада у Обреновцу издата материјална помоћ за 6.250 особа у укупном износу од 1.82 милијарде динара. Вучић је рекао и да се ради на решавању проблема насипа на рекама, да су решени проблеми подстанара, као и ромских породица које нису имале легалне објекте или нису били њихови власници.


"Не могу сви људи, и неће никада сви бити задовољни али мислим да ово много говори о новцу који смо издвојили, помоћи и подршке коју смо пружили", рекао је Вучић.

Вучић је захвалио француској Влади и премијеру Мануелу Валсу, као и амбасади Француске на помоћи коју су пружили после поплава.

Моро је рекла да је Француска показала велику солидарност са Србијом након мајских поплава, али и да је француски народ осетио пријатељство и подршку Србије после трагичних догађаја прошле седмице у Паризу.

"Захваљујем не само премијеру Вучићу, Влади и Канцеларији за помоћ и обнову поплављених подручја, него и свим грађанима који су упутили њихову поруку подршке", рекла је Моро.

Говорећи о изградњи кућа, Моро је рекла да су испуњени сви критеријуми одрживог развоја и захвалила компанијама које су у веома кратком року квалитетно урадиле посао. Она је навела да је важно да се санација штете обави тако да се смањи штета од евентуалних поплава у будућности.

Извршни потпредседник Лафаржа Кристијан Еро рекао је да је та компанија веома задовољна условима рада и пословним окружењејем у Србији и захвалио влади на напорима да се побољша пословна клима.  Он је рекао да је импресиониран брзином изградње кућа, нагласивши да су поштовани сви прописи и правила добре градње.

Председник општине Обреновац Мирослав Чучковић рекао је да је данашњи дан нови почетак за Обреновчане који су добили кључеве кућа. Обреновчани који су данас добили куће презадовољни су и захваљују владама Француске и Србије, амбасади Француске и локалној самоуправи.

Дејан Ивашковић рекао је Тањугу да су радови на кући завршени у рекордном року, за 65 дана и да је веома задовољан квалитетом објекта. Ивашковић, коме је нова кућа изграђена на месту старе у насељу Забрежје, рекао је да је његова петочлана породица после поплава била смештена код рођака.

"Сналазили смо се како смо знали и умели, али смо сада захвални што ћемо коначно моћи да се уселимо у нову кућу", рекао је Ивашковић.

Александар Пешовић и његова трочлана породица после поплава једно време били су смештени у касарни, једно време код рођака, а сада су, кажу, добили "дивну" кућу.

"Чекало се неко време, били смо смештени у касарни али сада смо добили дивну кућу. Мајстори су урадили првокласан посао и захваљујем и њима и свим људима добре воље", рекао је Пешовић.

Брзином изградње кућа и њиховим квалитетом задовољна је и Ивана Стефановић чија је шесточлана породица са троје мале деце била смештена у једној приватној кући после поплава.

Изградња седам кућа, која је почела у новембру 2014. године, финансирана је из донација Владе Француске, а реализовале су је компаније које послују у Србији" "Лафарж", као носилац пројекта "Француске куће", затим "Шнајдер електрик" и "Сен-Гобен група", у сарадњи са Амбасадом Француске, УНОПС-ом и Канцеларијом за помоћ и обнову поплављених подручја. На билатералном нивоу Француска је издвојила 750.000 евра за реконструкцију кућа, водоводне и телекомуникационе мреже.

Уручењу кључева присуствовали су и министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин, градоначелник Београда Синиша Мали, председник општине Обреновац Мирослав Чучковић и директор Канцеларије за обнову и помоћ поплављеним подручјима Марко Благојевић.