Вести

10 Јун 2014, 16:10

Уједињене нације помажу Србији са 1,8 милиона долара


Београд, 10. јун 2014. године – Директор Канцеларије за обнову и помоћ поплављеним подручјима Владе Републике Србије Марко Благојевић саопштио је данас да ће Србија од Уједињених нација (УН) наредних дана добити финансијску помоћ у вредности од 1,8 милиона долара.

 

Уједињене нације помажу Србији са 1,8 милиона долара

Ирена Војачкова Солорано и Марко Благојевић

Фото: Танјуг

 

Благојевић је на конференцији за новинаре, поводом првог дела финансијске подршке коју је ова организација обезбедила за помоћ угроженом становништву након поплава, а која ће бити усмерена на пројекте које ће реализовати пет агенција УН у Србији, истакао да је Србија веома захвална на брзој помоћи УН.

 

Он је навео да се тренутно у сарадњи са овом организацијом, Светском банком и Европском унијом прикупљају информације које ће бити сажете у један документ и који ће врло брзо утврдити потребе настале након поплава.

 

Тај извештај, како је објаснио, биће искоришћен и пред међународним донаторима за прикупљање средстава за санирање последица ове природне непогоде.

 

Србија у обнови земље није сама, већ је део једне велике породице. Добро је што у ситуацији каква нас је задесила имамо партнере на свим странама света на које можемо да се ослонимо, рекао је Благојевић.

 

Према његовим речима, Канцеларија за обнову и помоћ поплављеним подручјима тренутно располаже са више од 20 милиона евра, при чему се прецизан износ може проверити на сајту Министарства финансија.

 

Када је реч о почетку изградње порушених кућа и обнови оштећених, он је најавио да ће тај посао почети у наредним данима, и нагласио да ће што хитније бити пронађене нове локације за срушене куће које су грађене на плавним подручјима.

 

Благојевић је најавио да ће сутра бити потписан уговор са компанијама које ће донирати семе за 20.000 пољопривредних газдинстава, уз напомену да је донација намењена малим газдинствима којима је поплава однела све што је засејано.

 

Стални координатор УН у Србији Ирена Војачкова Солорано објаснила је да су поменута средства од 1,8 милиона долара обезбеђена из централног фонда за хитне случајеве, као и да је то само први део помоћи.

 

Солорано је подсетила на то да ова организација и Црвени крст од почетка поплава у Србији помажу у достављању помоћи, а да сада мобилишу сопствене ресурсе и пружају стручну помоћ.