Вести

18 Јул 2014, 15:18

У наредних неколико недеља зидање 130 кућа


Београд, 18. јула - Директор Канцеларије Владе Србије за помоћ и обнову поплављених подручја Марко Благојевић изјавио је данас да ће у наредних неколико недеља почети да се зида 130 кућа средствима из фондова ЕУ.

 

Благојевић је, за ТВ Пинк, истакао да је реч о средствима од 30 милиона евра и најавио и поправку школа, тако да ће деца моћи да крену на похађање наставе 1. септембра.

 

 

 

Он је истакао да ће потпуно бити обновљен важан пут до Крупња, што би требало да буде обављено у наредне две три недеље, а да би, са друге стране, требало да почне и подела материјалне помоћи за обнову кућа људима, чије су куће биле оштећене у поплавама.

 

Благојевић је најавио да ће подела помоћи, уколико све буде текло како треба, уследити крајем следеће недеље или почетком друге седмице након тога.

 

Он је истакао да би Скупштина требало да усвоји закон у тој области, а после тога би требало да се усвоји план обнове.

 

"Након тога, када будемо све информације успели да саберемо на једном месту, правимо план поделе помоћи", најавио је Благојевић и додао да би "до краја овог месеца требало да буду исплаћене прве суме".

 

Благојевић је рекао да је неопходна сарадња са локалним самоуправама и да је неопходно утврдити број и списак оштећених домаћинстава.

 

"Сем ових 130 кућа, које ће се градити из фондова ЕУ, ту је 40 кућа које се зидају из донације УАЕ, ту је опет око 40 кућа које се зидају из донације државе Кувајт", најавио је Благојевић.

 

Градња више од 200 кућа или је почела или ће почети у наредних неколико недеља, најавио је Благојевић.

 

У наредних неколико недеља зидање 130 кућа

Фото: Новости

 

Говорећи о превенцији, Благојевић је најавио да ниједна од кућа неће више бити саграђана на земљишту које је под ризиком или од поплава или од клизишта и да ће путеви бити сигурнији.

 

Упитан о донаторској конференцији која је одржана у Бриселу за санирање последица мајских поплава у Србији и БиХ, Благојевић је подсетио да је 995 милиона евра Србији стављено на располагање, а од тога је 115 милиона евра бесповратних средстава.

 

Извор: Тањуг