Вести

21 Септембар 2015, 16:21

У Крупњу изграђене четири нове бране за бујичне воде


Данас је у Крупњу извршена примопредаја четири новоизграђене бране за бујичне воде, којима се локална заједница штити од будућих бујица на рекама и потоцима Дурисавац, Костајник, Малој Реци и Крзави.

Изградња бујичних преграда у Крупњу део је ширег пројекта којим Програм Уједињених нација за развој (УНДП) подржава напоре Владе Републике Србије и општина које су највише пострадале у прошлогодишњим поплавама да након иницијалне фазе опоравка од насталих штета унапреде дугорочну отпорност локалних заједница и боље се заштите од будућих поплава.


Изградња ових објеката, као и пратеће чишћење укупно 2 километра водотокова ИИ реда, реализује се у оквиру ширег пројекта укупне вредности 1,5 милион долара. Ова средства је обезбедио УНДП који пројекат реализује у партнерству са Министарством за државну управу и локалну самоуправу и Канцеларијом за помоћ и обнову поплављених подручја.


Поводом завршетка радова на изградњи, а у оквиру обележавања дана општине Крупањ, уприличена је и предаја пројеката изведеног стања и упутства за чишћење и одржавање новоизграшених објеката.


Овом приликом присутним грађанима и представницима медија обратили су се: Марко Благојевић, Директор Канцеларије за обнову и помоћ поплављеним подручјима, Стелиана Недера, Заменица Сталне представнице Програма Уједињених нација за развој (УНДП) у Србији, Иван Бошњак, Државни секретар у Министарству државне управе и локалне самоуправе, и Раде Грујић, председник општине Крупањ.


Бујичне преграде у Крупњу представљају четири од укупно 18 оваквих објеката који су средствима УНДП-а изграђени на територијама осам општина, и то: Крупањ, Мали Зворник, Врњачка Бања, Лозница, Осечина, Љубовија, Косјерић и Бајина Башта.