Вести

30 Јул 2014, 15:30

Спремни за исплату помоћи


Београд, 30. јула - Директор Канцеларије Владе Србије за помоћ и обнову поплављених подручја Марко Благојевић данас је поручио да ће одмах по правоснажности решења за доделу материјалне помоћи средства бити уплаћена на рачуне оних којима су намењена.

 

Благојевић је у разговору са новинарима рекао да је у интересу локалних самоуправа и самих грађана, као и владе, да посао буде обављен што пре и да решења буду урађена у складу са правилима и прописима.

 

Он је поновио да је приоритет канцеларије да се та решења ураде по закону и навео да решења издају локалне самоуправе, да је рок за жалбу осам дана, а да након тога по правоснажности средства могу бити исплаћена.

 

Благојевић је напоменуо и да право на жалбу на решења имају не само они на кога се решења односе већ је круг много шири, па то могу бити и комшије или нека друга лица.

 

"По правоснажности решења истога дана смо спремни да пребацимо новац на рачун оних на чије име решења гласе", рекао је Благојевић.

 

Он је напоменуо да ће, како би се спречиле злоупотребе, рок од осам дана за жалбу бити искоришћен и за то да представници канцеларије изађу на терен и верификују решење које је издала општина. 

 

Према његовим речима, првог дана од када је могуће доносити решења, у Обреновцу је донето 150, а чим постану правоснажна новац ће бити исплаћен.

 

"Исплата ће ићи онолико брзо колико буду ажурне и ефикасне локалне самоуправе", нагласио је Благојевић који је поновио да динамика издавања решења ни на који начин не зависи од Канцеларије.

 

Спремни за исплату помоћи

Фото: Фонет

 

Одговарајући на питања, Благојевић је рекао да ће Србија вероватно аплицирати за два кредита, један је од Светске банке вредан 300 милиона долара, а други је од Јапанаца у вредности до 40 милиона евра, које би држава требало да добије по веома повољним условима.

 

Благојевић је навео да је, што се тиче кредита од Светске банке, реч о ургентном кредиту за санацију и да је могуће да се он користи ретроактивно, односно да се плаћају они рачуни који су већ направљени.

 

Како је навео, ту има и кредита које смо добили раније, који ће бити пренамењени, наводећи да ће кредит за путеве сада бити намењен за њихову обнову и санацију.

 

Како је прецизирао, 30 милиона евра из донација, у која се убраја и новац прикупљен слањем СМС порука на број 1003, влада већ има на располагању и ниједан динар до сада није, нити ће бити потрошен мимо Канцеларије.

 

Благојевић је прецизирао да је две и по милијарде динара одвојено само за обнову кућа, а остатак за изградњу кућа, наводећи да ће све до последњег динара бити утрошено за те намене.

 

Како је рекао, сума новца намењена за обнову по категоријама оштећења повећана је 50 одсто, јер је првобитно било процењено да је оштећено више од 17.000 кућа, али је накнадном верификацијом установљено да их је око 10.000.

 

"Бићемо у оној мери транспарентни колико нам то закон допушта", навео је Благојевић.

 

 

Према његовим речима, велики број кућа ће се изградити помоћу донатора, од којих многи чекају као "запете пушке" да им се каже где да иду да граде: донатори из УАЕ спремни су да изграде 40 кућа, из Кувајта 25, 129 кућа ће бити изграђено из средстава ЕУ, и поновио да се чека само на доделу решења за градњу.

 

У том смислу, он је рекао и да се са УН планира чишћење терена, које би већ могло и да почне тамо где ће градити нове куће.

 

Као добар пример солидарности, Благојевић је навео привреднике из Старе Пазове који су прикупили око 50 милиона динара за градњу 20 кућа, од чега ће 10 бити изграђено у Бајиној Башти, а уговор за њихову изградњу ће бити потписан већ у петак.

 

Извор: Тањуг, Бета