Вести

04 Јул 2018, 16:04

Сарадња са Немачком на јачању малих и средњих предузећа


Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић и амбасадор СР Немачке у Србији Аксел Дитман присуствовали су данас потписивању Меморандума о разумевању, којим је договорена сарадња на реализацији програма промоције предузетништва и самозапошљавања у склопу Немачко-српске иницијативе за одрживи раст и запошљавање.

Меморандум о разумевању између Владе Србије и Немачке развоје банке (KfW) потписали су руководилац пројекта KfW-а за Југоисточну Европу и Турску Сабине Банк, директор Канцеларије KfW-а у Србији Арне Гос и директор Канцеларије за управљање јавним улагањима Марко Благојевић. 


Влада Републике Србије ће, уз стручну подршку финансирану од стране Савезне Републике Немачке преко Немачке развојне банке, иницирати израду Програма промоције предузетништва и самозапошљавања, како би подстакла пословне банке да кредитирају предузетнике, микро, мала и средња предузећа.

Желимо да повећамо број нових предузетника у Србији. Њихов највећи проблем био је недоступан, несигуран и махом ризичан извор финансирања који ће овим програмом и сарадњом бити решен, истакла је Брнабић.

Ниске и фиксне каматне стопе, повољни рокови отплате са грејс периодом и доступност бесповратних средстава, главне су предности овог програма које ће, сигурна сам, охрабрити будуће предузетнике, нагласила је премијерка.

Она је додала да ће држава стати иза грађана и банкама понудити партнерство у реализацији конкретних програма и ризик који градјани преузимају на себе свести на минимум.

Поред тога, Програм има за циљ и подршку предузетницима, микро, малим и средњим предузећима у виду израде пословних планова, формирања основних предузетничких вештина, помоћи у оснивању предузећа, а пружиће им и сву осталу неопходну подршку.

 

Програм за промоцију предузетништва и самозапошљавања није временски ограничен и трајаће све док буде било заинтересованих за овај вид подршке. 

Влада Републике Србије је захвална Савезној Републици Немачкој на до сада реализованој подршци, а нарочито на обезбеђеним бесповратним опредељеним средствима за подршку овом програму, што говори у прилог поверењу који Савезна Република Немачка има у квалитет овог програма. Влада СР Немачке учествује са више од 12,9 милиона евра бесповратне помоћи. 

Дитман је тим поводом изјавио да Немачка подржава Србију на њеном путу ка Европској унији. 

У области наше економске сарадње од посебног значаја је стварање радних места. Програм који је данас представљен јавности ће омогућити будућим оснивачима предузећа развијање пословних идеја и обезбедиће им потребна финансијска средства за оснивање и за успешно управљање предузећем. Тиме подржава одрживо запошљавање. Задовољство нам је што можемо да реализујемо овакав пројекат заједно са Владом Србије, поручио је он.

На немачкој страни је KfW партнер за реализацију пројекта. KfW већ 16 година активно учествује у развијању финансијских система у Србији, а има и дугогодишње искуство у финансирању новооснованих предузећа у Немачкој.


?>