Вести

03 Децембар 2014, 15:03

Приоритет санација и унапређење система за заштиту од поплава


БEOГРАД, 03. децембар - Директор Канцеларије за помоћ и обнову поплављених подручја Марко Благојевић истакао је данас да најважнији приоритет Владе и Канцеларије у наредном периоду треба да буде санација и унапређење система за заштиту од поплава, иначе ће бити узалудне све досадашње инвестиције у обнову кућа и јавних објеката у поплављеним подручјима.

Да је превенција кључна ствар показује и пример општине Лучани која је ових дана била захваћена непогодама и обилним падавинама које су довеле до поновног изливања реке Бјелице. Иако су падавине биле интензивније него у мају месецу, и иако је поплавни талас био једнак поплавном таласу као у мајским непогодама, штету нису претрпеле ни куће, ни наменска индустрија на територији ове општине. Захваљујући пројекту којим је почетком новембра очишћено речно корито обезбеђена је већа проточност реке Бјелице, тако да је ниво воде, иако је обилност падавина била истог интензитета, био нижи за 25 до 30 сантиметара него у мају месецу.

 

Средства за реализацију пројекта чишћења корита реке Бјелице и изградњу четири бране обезбедила је Канадска Влада на предлог Канцеларије.

 

‘’Канада је на предлог Канцеларије за помоћ и обнову поплављених подручја одобрила финансирање у висини од пола милиона канадских долара за обнову уништене и оштећене инфраструктуре за заштиту од поплава на територији општине Лучани. Пројекат је одобрен у октобру, а извођење радова је почело у првој половини новембра. Остало је да се у тој општини ураде и четири преградне бране које ће спречити доношење наноса у Бјелицу што ће значајно смањити ризик од поплава’, истакао је Благојевић.

 

Он је истакао да је Канцеларија из донација обезбедила око 600 милиона динара за пројекте обнове уништене и оштећене инфраструктуре за заштиту од поплава на територији 23 општине у Србији. Ради се о пројектима које су на предлог Канцеларије одобриле државе као што су Канада, Индонезија, Алжир, Италија, Албанија, али и Coca Cola Фондација.

 

‘’Џаба нам четири милијарде динара које смо исплатили породицама у Србији, 17000 домаћинстава је до сада добило материјалну помоћ. Џаба нам 218 кућа које у овом тренутку зидамо уколико ће сутра поново бити плављене’’, упозорио је Благојевић и најавио да ће до краја године бити изведени радови у вредности више од милијарду динара на свим критичним локацијама у Србији управо на обнови инфраструктуре за заштиту од поплава.

 

Благојевић је истакао да је, само у Крупњу, могла да се избегне велика штета да је на време уложено у изградњу преградних брана за бујичне воде и најавио да ће на предлог Канцеларије програм Уједињених нација за развој уложити средства у овакву инвестицију у 8 општина у Србији.

 

‘’Уз подршку програма Уједињених нација за развој на 20 локација у Србији раде се нове преграде за бујичне воде које би требало да спрече огромне штете. Изградња три такве преградне бране у Крупњу вреди 60 до 70 хиљада евра. Милиони ће на крају бити потрошени на обнову Крупња, 27 кућа се зида, 300 домаћинстава добија помоћ у новцу од државе, а штета је могла бити спречена инвестицијом од 60 до 70 хиљада евра’’, указао је Благојевић.

 

Он је истакао да је до данас обезбеђено више од 30 милиона евра за унапређење система за заштиту од поплава, као и да се наставља са прикупљањем средстава за ту намену.

 

‘’У Србији постоје локације на којима треба да се раде потпуно нови системи, нови пројекти, и за то је у овом тренутку обезбеђено више од 30 милиона евра, што из средстава Светске банке, што из средстава ЕУ’’, рекао је Благојевић, и додао да ће све више простора бити за размишљање о превенцији како рад на обнови стамбених објеката буде постајао мање интензиван.