Вести

16 Јул 2014, 16:16

Прикупљено милијарду и 846 милиона евра помоћи за обе земље


Бисел, 16. јула - У Бриселу је одржана Донаторска конференција за санирање последица мајских поплава у Србији и Босни и Херцеговини на којој је прикупљено милијарду и 846 милиона евра помоћи за ове две земље.

 

Председник Србије Томислав Николић изјавио је вечерас да је за Србију на тој конференцији опредељено 995 милиона евра најповојнијих кредита и потпуно слободних средстава и да је због тога веома задовољан и поносан.

 

"Прикупљено је укупно 1.846 милиона евра, од тога 995 милиона за Србију, што најповољнијих могућих кредита, што потпуно слободних средстава, која се додељују да се извучемо из невоље и отклонимо све последице поплава", рекао је Николић Тањугу.

 

Он се захвалио учесницима конференције на солидарности и подршци Србији и БиХ и истакао да је поносан председник Србије, земље чија је исправна и чврста позиција у Бриселу окупила њене пријатеље.

 

Николић је учеснике скупа обавестио да је у Србији штета процењена на милијарду и 500 милиона евра.

 

И комесарка за ванредне ситуације и хуманитарну помоћ Кристалина Георгиева је на крају конференције прецизирала да је сакупљено укупно милијарду и 846 милиона евра за помоћ Србији и Босни и Херцеговини.

 

Директор Канцеларије за обнову после поплава Марко Благојевић оценио је конференција протекла боље него што се очекивало и да ће прикупљни новац пре свега бити искоришћен за реконструкцију енергетској шитема и опоравак пољопривреде.

 

"Атмосфера је била изузетно позитивна и појавило се много мањих донатора које нисмо очекивали", рекао је Благојевић Тањугу при крају данашње конференције.

 

Многи донатори су, како је објаснио, дали само укупну цифру за обе земље, а сем тога веома велики број донација које су на овој конференцији лицитирани већ је раније упућен у виду билатералне помоћи, а неке земље су рекле да ће тек одлучити о билатералној помоћи.

 

Он је указао да предстоји озбиљан посао да се све донације саберу, што неће бити могуће завршити још неко време. 

 

 Прикупљено милијарду и 846 милиона евра помоћи за обе земље

 

Упитан на који начин ће се прикупљени новац трошити, одговорио је да ће бити првенствено усмерен на реконструкцију оштећеног енергетског система и сектора пољопривреде, који су претрпели највеће штете током поплава.

 

"Биће наравно и помоћи малим и средњим предузећима, а неке земље су преузеле на себе да реализују пројекте типа кључ у руке", рекао је Благојевић.

 

Он је најавио да ће наредна донаторска конференција која ће се одржати за шест месеци бити прилика да се подвуче црта и види како се прикупљени новац троши. 

 

"Тад ћемо видети шта смо урадили, а шта тек треба да буде урађено", рекао је Благојевић и упозорио да је огромна већина донатора инсистирала да начин трошења новца буде потпуно транспарентан.

 

Комесар за проширење ЕУ Штефан Филе рекао је током скупа да ће ЕУ издвојити укупно 195 милиона евра за санацију штета од поплава у Србији и БиХ, објаснивши да се ради искључиво о новцу од институција ЕУ и да у ту цифру не улазе донације појединачних чланица. 

 

"Од укупно 195 милиона евра, 85 милиона биће идзвојено за БиХ, 80 милиона за Србији, а 30 милиона ће се тицати регионалних мера за намиривање штете", рекао је Филе и додао да је ЕК затражила од земаља чланица додатних 123 мииона евра за даљу обнову и превенцију поплава.

 

Један од организатора конференције уз ЕУ и Словенију била је и Француска, а шеф дипломатије те земље Лоран Фабијус је учесницима поручио да инфраструктуру оштећену у мајским поплавама треба не само обновити, него изградити квалитетније тако да издрже будуће непогоде.

 

Словеначка премијерка Аленка Братушек је изјавила је да је данашња конференција први такав скуп за две земље заједно и позвала је међународну заједницу да хитно делује, уз поруку да су нужна транспарентност и одговорност у трошењу средстава за обнову.

 

На конференцији су учествовали и бројни званичници из европских држава, САД, Јапана и представници међународних организација, као што су УН, Светска банка, ЕБРД, ОЕБС...

 

Поред председника Србије, у српској делегацији били су и први потпредседник Владе и министар спољних послова Ивица Дачић, министар без портфеља задужена за европске интеграције Јадранка Јоксимовић, саветник председника Иван Мркић и директор Канцеларије за обнову и помоћ поплављених подручја Марко Благојевић, који је представио потребе Србије за санацију поплава.

 

Извор: Тањуг