Вести

16 Септембар 2015, 15:16

Потписан споразум о изради пројекта реконструкције јаловишта рудника “Столице” у Крупњу


Програм Уједињених Нација за развој (УНДП) у Србији и Институт за водопривреду “Јарослав Черни” из Београда потпсали су данас споразум о изради пројекта заштите и реконструкције јаловишта у близини рудника “Столице” у Крупњу. 

Споразум са институтом „Јарослав Черни“ резултат је успешно реализованог конкурса, који је УНДП спровео захваљујући донацији Владе Јапана у оквиру ширег пројекта посвећеног „јачању отпорности за одговор на ванредне ситуације“. Овај пројекат се реализује у сарадњи са Канцеларијом Владе Републике Србије за помоћ и обнову поплављених подручја и са укупно 27 општина у Србији.


Проблем јаловишта код рудника „Столице“ стар је неколико деценија, а кулминирао је у мају 2014. године када су стабилност јаловишта угрозиле обилне падавина у овом региону. Јаловиште од тада посебно загађује реке Костајник, Коренита и Јадар. Опасне материје, укључујући и метале, пронађене су у и око ових речних корита.


Задатак Института за водопривреду “Јарослав Черни” је да изведе темељну анализу локације, геотехничка испитивања и анализу животне средине, и да припреми детаљан пројекат одвођења површинских вода, контроле подземних вода и заштите јаловишта. Додатни задатак јесте и организација константног мониторинга и припрема програма радова за потпуну рекултивацију јаловишта.


“Различити органи и тела Владе Србије и локалне самоуправе уложили су значајан труд у координацију рада на решавању овог проблема. УНДП поздравља тај напор и захваљује својим партнерима, укључујући ЈВП Србијаводе, Дирекцију за воде Министарства пољопривреде и заштите животне средине, као и општну Крупањ, који су ефикасно употребили информације добијене од Министарства рударства и енергетике, Агенције за заштиту животне средине и јавних здравствених института,” изјавила је приликом данашњег потписивања уговора Ирена Војачкова – Солорано, Стална представница УНДП-а у Србији.


Споразумом је предвиђено да Институт Јарослав Черни пројекат реконструкције јаловишта Столице испоручи у фазама, током јесени 2015. и до почетка марта 2016. Канцеларија владе за помоћ и обнову поплављених подручја ће користити ове пројекте као основу за извођење радова за трајну заштититу јаловишта.


Изразивши захвалност Влади и народу Јапана као и Програму за развој Уједињених нација на помоћи у решавању овог проблема, директор Канцеларије за помоћ и обнову поплављених подручја Марко Благојевић рекао је да са нестрпљењем очекује пројекат на основу којег ће бити изведени неопходни радови за које су већ обезбеђена средства из Фонда солидарности ЕУ. ‘’Радови ће се изводити фазно, тако да не морамо да чекамо завршетак израде целокупног пројекта како бисмо почели са извођењем радова на санацији. На овај начин ћемо обезбедити коначно и одрживо решење за проблем стар више деценија, а који је кулминирао у поплавама у мају 2014.године,’’ истакао је Благојевић.


?>