Вести

21 Новембар 2014, 16:21

Помоћ Румуније Источној Србији


БEOГРАД, 21. новембра - Амбасадор Румуније у Београду Даниел Бану и стална представница Програма Уједињених нација за развој- УНДП Ирена Војачкова Солорано потписали су данас споразум за пројекат вередан 60.000 долара, којим Влада Румунија финансира санацију штете на комуналним системима у Кладову, Мајданпеку и Неготину, после септембарских поплава.

Румунија ће, посредством УНДП, са 60.000 долара финансирати куповину опреме и радове на поправци, чишћењу и санирању комуналних, водоприврених и канализационих објеката, чишћење бунара у три општине Источне Србије, речено је на потписивању споразума, којем је присуствовао и шеф Канцеларије Владе Србије за обнову поплављених подручја Марко Благојевић.

 

Завршетак санације планиран је за пет месеци, а према речима Бануа, од њега ће добробит имати око 80.000 људи у тим општинама.

 

Помоћ Румуније Источној Србији

 

Амбасадор Румуније истакао је да је потписивање пројекта помоћи поплавама угроженом становништву веома важан моменат и део свеукупних напора међународне заједнице, али и сарадње румунских и српских власти да се санира штета настала у мајским и септембарским поплавама.

 

Војачкова Солорано је додала да Програм Уједињених нација за развој (УНДП) спроводи много активности у Србији како би се санирале штете у поплавама, али и да у сарадњи са Владом Србије и Канцеларијом за помоћ и обнову поплављених подручја настоји да се Србија боље припреми за евентуалне непогоде које би поново могле да погоде нашу земљу.

 

Захваливши народу Румуније за помоћ коју је та земља до сада пружила Србији и УНДП-у Благојевић је истакао да ће данашњим потписивањем бити остварен један изузетно важан пројекат санације канализационе мреже и бунара што ће допринети нормализацији живота грађана на истоку земље чија су домаћинства угрожена у поплавама.

 

"Један пројекат сличан овом је у сарадњи са УНДП реализован у Смедеревској Паланци и зато имамо искуства у спровођењу оваквих послова. Ово је само део општих напора да се у овом делу земље помогне после поплава", рекао је Благојевић.

Он је додао да, према садашњим проценама, има око 300 породица којима ће бити потребно пружити помоћ у обнови крова над главом.

 

"Надам се да ћемо тај процес пружања помоћи завршити до краја године", рекао је Благојевић додавши да, иако помоци има мање него после мајских поплава, она и даље пристиже и да ће држава помоћи свима у санацији оштећених и срушених објеката.